23 mar 2023 - UE

SUMMIT UE | Liderii statelor UE vor sa intensifice presiunile asupra Rusiei

Liderii statelor din cadrul Uniunii Europene au stabilit, la summitul Consiliului European, să intensifice presiunile asupra Rusiei şi să continue asistenţa pentru Ucraina, în contextul invaziei militare ruse.

Uniunea Europeana este determinata sa intensifice presiunile "colective" asupra Rusiei, conform Declaratiei summitului de la Bruxelles. De asemenea, liderii statelor din cadrul Uniunii Europene intentioneaza sa continue asistenta politica, economica, militara, financiara si umanitara pentru Ucraina.

"Consiliul European reitereaza condamnarea ferma a razboiului de agresiune al Rusiei impotriva Ucrainei, care constituie o incalcare evidenta a Cartei ONU, si reafirma sustinerea neclintita a Uniunii Europene pentru independenta Ucrainei, pentru suveranitatea tarii si integritatea sa teritoriala in cadrul frontierelor recunoscute international, precum si pentru dreptul la autoaparare in contextul invaziei ruse. (...) Rusia trebuie sa opreasca agresiunea si sa isi retraga imediat, complet si neconditionat toate fortele militare si fortele intermediare de pe intregul teritoriu al Ucrainei recunoscut la nivel international", arata Declaratia summitului de la Bruxelles, prezentata de Barend Leyts, purtatorul de cuvant al presedintelui Consiliului European, Charles Michel.

"Rusia trebuie sa inceteze imediat actiunile care pericliteaza siguranta instalatiilor nucleare civile din Ucraina. Uniunea Europeana sustine total activitatile Agentiei Internationale pentru Energie Atomica", precizeaza Declaratia summitului, vizualizata de agentia MEDIAFAX.

"Uniunea Europeana mentine angajamentul ferm de continuare si intensificare a presiunilor colective asupra Rusiei, inclusiv prin posibilitatea unor noi masuri restrictive si prin continuarea activitatilor in sensul implementarii unui plafon al preturilor la petrol, impreuna cu partenerii", subliniaza liderii europeni.

De asemenea, Uniunea Europeana va mentine "ferm si deplin" solidaritatea cu Ucraina si va continua sa furnizeze "asistenta puternica la nivel politic, economic, militar, financiar si umanitar Ucrainei si poporului ucrainean cat timp va fi necesar". "Uniunea Europeana si state membre intensifica eforturile pentru a ajuta la acoperirea necesitatilor presante militare si in materie de aparare ale Ucrainei. Tinand cont de interesele de securitate si aparare ale tuturor statelor membre, Consiliul European saluta acordul din Consiliul UE privind furnizarea urgenta de sisteme de artilerie sol-sol si munitie Ucrainei si, daca se va solicita, a rachetelor, inclusiv prin achizitii comune si prin mobilizarea fondurilor necesare prin Instrumentul European de Pace, cu obiectivul de a livra un milion de obuze de artilerie printr-un efort comun in urmatoarele 12 luni, fara a afecta caracterul specific al politicilor de securitate si aparare ale anumitor state membre", concluzioneaza Declaratia summitului UE.

Sursa : www.mediafax.ro