25 ian 2023 - UE

Sudul Italiei se indreapta spre un ,,tsunami demografic" fara fondurile de redresare ale UE

Sudul Italiei se îndreaptă spre un „tsunami demografic” dacă nu reuşeşte să profite de fondurile de redresare a Uniunii Europene pentru a reduce decalajul faţă de nordul productiv, a declarat miercuri biroul de statistică ISTAT, citat de Reuters.

Italia - cel mai mare beneficiar al fondului UE - isi propune sa foloseasca o mare parte din cele aproximativ 200 de miliarde de euro care ii revin pentru proiecte legate de coeziunea sociala si teritoriala, inclusiv pentru a reduce decalajul nord-sud, adanc inradacinat.

Cel putin 40 % din suma totala va fi cheltuita pentru sud.

Roma a fost, din punct de vedere istoric, ineficienta in utilizarea subventiilor europene si este in intarziere in ceea ce priveste investirea fondurilor de redresare pe care le-a primit pana acum de la Bruxelles.

Fondurile ar putea fi folosite pentru a ajuta la punerea nordului si sudului pe picior de egalitate in 10 domenii cheie, a declarat ISTAT, inclusiv produsul intern brut pe cap de locuitor, educatia si digitalizarea.

Acest lucru ar contribui la stoparea plecarii tinerilor italieni din sud in cautarea unor perspective economice si de munca mai bune in regiunile din nord sau in strainatate.

Biroul a inregistrat timp de decenii ratele de ocupare a fortei de munca in randul tinerilor din regiunile sudice cu mult sub media nationala. In zonele urbane dens populate, precum Palermo, Taranto si Napoli, doar unul din trei rezidenti cu varsta sub 35 de ani avea un loc de munca in 2021, a adaugat ISTAT.

Acesta a estimat ca populatia din ,,Mezzogiorno" - cele sase regiuni sudice ale Italiei plus insulele Sicilia si Sardinia - va scadea sub 20 de milioane de locuitori in 2030, pentru prima data de la inceputul inregistrarilor sale.

In plus, varsta medie a regiunilor va depasi cea din centru-nord in jurul anului 2035, ca urmare a migratiei tinerilor.

,,Consecintele intarzierilor in (dezvoltarea) sudului sporesc fragilitatile structurii sale socio-economice printr-un fel de ,,tsunami demografic"", se arata in raport.

,,Daca acest lucru nu poate fi oprit, tendintele in vigoare ar putea duce la o involutie progresiva si nesustenabila a capitalului uman din cea mai mare parte a sudului Italiei".

Problemele nu se limiteaza la sud. O forta de munca in scadere si o crestere cronica stagnanta afecteaza de mult timp a treia economie a zonei euro.

Lipsa sigurantei locurilor de munca si a serviciilor de ingrijire a copiilor la preturi accesibile sunt adesea citate ca fiind un obstacol in calea nasterilor, in timp ce imbatranirea populatiei franeaza productivitatea, limiteaza inovatia si creste facturile de asistenta sociala.

Sursa : www.mediafax.ro