24 nov 2022 - UE

Statele UE nu au ajuns la niciun acord privind plafonarea tarifelor la gaz

Statele europene nu au reuşit, joi, să depăşească disensiunile privind plafonarea tarifelor la gaze în cadrul reuniunii Consiliului Uniunii Europene, iar o nouă reuniune pe această temă va avea loc în decembrie.

"Discutia a fost foarte aprinsa, se stie ca exista puncte de vedere divergente", a declarat ministrul Industriei din Cehia, tara care detine Presedintia semestriala a Consiliului UE, citat de agentia The Associated Press.

Grecia, Italia, Spania, Belgia si Polonia cer plafonarea preturilor la gaze, dar intampina opozitia Germaniei si Olandei, care se tem ca introducerea unui mecanism de limitare a preturilor va deregla piata.

"Exista disensiuni privind propunerea prezentata de Comisia Europeana. Toata lumea vrea sa se ajunga la un acord. Este posibil sa se ajunga la un acord in decembrie", a declarat Gilberto Pichetto Fratin, ministrul italian al Sigurantei Energetice, citat de agentia Adnkronos.

Guvernele din Spania si Franta semnalasera, miercuri, ca propunerea Comisiei Europene privind plafonarea tarifelor la gaze nu intrunea conditiile pentru a fi aplicata, exprimand temeri ca ar putea genera efecte adverse pe piata de profil. "Noi am cerut Comisiei Europene sa formuleze o propunere si, in ultimul minut, ne-a prezentat propunerea, care de fapt nu este adecvata. Aceasta propunere va genera exact inversul efectului asteptat, va provoca o crestere a preturilor, punand in pericol politicile privind controlul inflatiei. Este ca si cum Comisia Europeana ar ironiza populatia", a declarat ministrul spaniol al Tranzitiei Ecologice, Teresa Ribera, catalogand drept o "gluma" mecanismul propus de Bruxelles.

Si ministrul francez al Tranzitiei Energetice, Agnes Pannier-Runacher, a criticat propunerea Comisiei Europene. "Este un mecanism insuficient, care nu raspunde realitatii de pe piata. Comisia Europeana trebuie sa propuna un text operational, nu un text simplu de afisare politica, ce poate avea efecte adverse ori niciun efect", a transmis Biroul ministrului francez al Tranzitiei Energetice.

Comisia Europeana a prezentat, marti, o propunere formala privind crearea unui mecanism temporar de plafonare a tarifelor la gaze in spatiul Uniunii Europene, o idee intampinata cu reticenta de Germania si de alte state. Mecanismul de corectie a pietei fusese agreat de principiu pe 21 octombrie de Consiliul European, dar trebuie aprobat formal de Consiliul Uniunii Europene.

Comisia Europeana a propus plafonarea preturilor la gaze timp de un an, incepand din ianuarie 2023, in sistemul de referinta european TTF, bursa de gaze cu transferuri de titluri. Proiectul mecanismului de corectie a pietei prevedea introducerea unui plafon de siguranta al preturilor de 275 euro/MWh pentru instrumentele financiare derivate TTF. Mecanismul urma sa fie activat atunci cand tariful instrumentelor financiare derivate TTF depasea 275 euro/MWh timp de doua saptamani si cand aparea o diferenta de 58 de euro in raport cu media pretului la gaz lichefiat (GNL) timp de zece zile.

Germania, sustinuta de alte state UE, a semnalat ca se opune plafonarii preturilor la energie la nivelul Uniunii Europene. "Stabilirea prin lege a unui plafon al tarifelor genereaza riscul ca producatorii de gaz sa vanda unde doresc, astfel ca noi, europenii, nu vom primi mai mult gaz, ci mai putin", afirma cancelarul Olaf Scholz in octombrie, inainte de summitul UE care a agreat in principiu crearea unui astfel de mecanism. Sistemul nu va putea fi implementat fara aprobarea in unanimitate de catre Consiliul UE.

Sursa : www.mediafax.ro