15 sep 2021 - UE

Sondaj eToro la nivel de UE. Ce tip de investitii prefera romanii in urmatorul an

Investitorii români individuali sunt mai predispuşi să investească în acţiuni şi în criptoactive în următoarele 12 luni, potrivit unui sondaj recent comandat de platforma de investiţii eToro.

In ce priveste oportunitatile bursiere pe termen scurt, investitorii romani considera ca tehnologia si energia vor reprezenta cele mai bune investitii in urmatoarele trei luni, arata o analiza semnata de Bogdan Maioreanu, analist si comentator de piata al eToro.

Sondajul Retail investor Beat a intrebat 6.000 de investitori individuali din 12 tari, printre care si Romania, in ce active este probabil sa investeasca in urmatoarele 12 luni. In Romania, 46% dintre respondenti au indicat actiunile, in timp ce 47% au indicat criptoactivele. Intentia romanilor de a investi in criptoactive este cea mai mare din grupul intervievat, urmata de investitorii polonezi cu 45% si de cei cehi cu 35%. La polul opus se afla investitorii din Danemarca si Australia, cu doar 13% si, respectiv, 16%. Intentia medie de a investi in criptoactive este de 27%.

In ceea ce priveste actiunile, australienii (69%) si americani (65%) sunt cei mai predispusi sa investeasca in acest activ in urmatoarele 12 luni. Media sondajului este de 53%, investitorii polonezi (36%) fiind cei care au cea mai mica intentie de a investi in actiuni, urmati de romani cu 46%.

Interesul pentru tehnologie este evident mai mare in cazul investitorilor romani pentru ca, spre deosebire de altii, acestia inteleg criptomonedele. Doar 6% dintre investitorii din Romania intervievati au declarat ca nu inteleg bitcoin, cifra ajungand la 10% in cazul celor cu varsta de peste 55 de ani. Romanii sunt pasionati de tehnologie, 53% dintre ei considerand acest domeniu ca fiind unul care va oferi cele mai bune oportunitati de investitii in urmatoarele trei luni, urmati de 50% dintre italieni. Urmatorul domeniu este cel al energiei (petrol si gaze), 37% dintre romani manifestandu-si interesul pentru acest sector. Printre preferinte, urmeaza sanatatea, telecomunicatiile si serviciile financiare.

In ceea ce priveste zona geografica cea mai promitatoare, 52% dintre investitorii romani si francezi sunt de acord ca Europa este piata care va prezenta, cel mai probabil, una dintre cele mai bune oportunitati de cumparare de active in urmatoarele trei luni. In general, 38% dintre investitorii chestionati vad Europa, 39% - Statele Unite si 24% - China ca piete preferate.

Interesant este ca, atunci cand vine vorba de obligatiuni, instrumente cu venit fix, 54% dintre italieni declara ca este probabil sa investeasca in acestea, urmati de 39% dintre francezi. Cifra medie a sondajului este de 32%. Australienii si danezii manifesta cel mai scazut interes pentru acest instrument, doar 12% dintre australieni si 23% dintre danezi declarand ca vor investi probabil in aceste instrumente. Doar 28% dintre romani considera acest instrument ca facand parte din strategia lor de investitii in urmatoarele 12 luni.

In timp ce 40% dintre investitorii chestionati se tem ca pietele se afla intr-o bula, investitorii individuali cu varste cuprinse intre 18 si 34 de ani considera ca este posibil sa investeasca mai mult in urmatoarele 12 luni decat segmentele mai in varsta. Iar cu 40%, Romania are cel mai mare numar de investitori din aceasta categorie de varsta.

Cercetarea a fost realizata de Opinium in perioada 28 iunie 2021 - 21 iulie 2021 pe un esantion de 6.000 de investitori individuali din 12 tari - cate 500 in fiecare tara: Marea Britanie, SUA, Germania, Franta, Italia, Spania, Olanda, Danemarca, Australia, Polonia, Romania si Republica Ceha. Investitorii individuali au fost definiti ca fiind persoane care se administreaza singure sau care beneficiaza de consiliere si care detin cel putin un produs de investitii, inclusiv actiuni, obligatiuni, fonduri, un ISA (cont individual de economii) pentru investitii sau echivalent. Nu a fost necesar ca acestia sa fie utilizatori eToro.

Sursa : www.mediafax.ro