26 ian 2022 - UE

Sierra Quadrant: "Relaxarea limitelor deficitului bugetar in UE ar putea fi o "sabie cu doua taisuri"

Sierra Quadrant declară că România trebuie să-şi construiască o strategie pentru a rămâne competitivă în faţa investitorilor străini după introducerea impozitului minim global, iar principalele măsuri care trebuie luate vizează predictibilitatea legislaţiei fiscale, parteneriatul contribuabil-autorităţi şi investiţii pentru dezvoltarea infrastructurii, sunt de părere participanţii la conferinţa „Reforma politicii fiscale europene.

Romania trebuie sa-si construiasca o strategie pentru a ramane competitiva in fata investitorilor straini dupa introducerea impozitului minim global, iar principalele masuri care trebuie luate vizeaza predictibilitatea legislatiei fiscale, parteneriatul contribuabil-autoritati si investitii pentru dezvoltarea infrastructurii, sunt de parere participantii la conferinta ,,Reforma politicii fiscale europene. Rigoare bugetara versus flexibilitate", organizata de Sierra Quadrant, una dintre cele mai importante companii pe piata insolventei din Romania.

Conferinta a pus in dezbatere diferite scenarii de lucru in desenarea viitoarei politici fiscale europene, dupa reactivarea Pactului de Stabilitate si Crestere, si impactul introducerii impozitului minim global de 15% asupra Romaniei.

"Romania nu se poate astepta ca schimbarile in curs ale cadrului fiscal european si global sa-i aduca, in mod semnificativ, venituri suplimentare la buget, in conditiile unei structuri a economiei cu valoare adaugata redusa. Apropiata introducere, prin directiva europeana, a impozitului minim global pe profitul grupurilor multinationale mari (cu vanzari globale de peste 750 milioane de euro) aduce, de principiu, venituri suplimentare acolo unde se gasesc companiile-mama", este de parere Adrian Luca, partener-fondator al firmei de consultanta fiscala transfrontaliera Transfer Pricing Services (TPS).

El a precizat ca, din totalul de 16.813 grupuri multinationale care indeplinesc criteriul de venituri globale consolidate de 750 de milioane de euro, doar 486 au subsidiare in Romania cu o cifra de afaceri de minim 10 milioane euro, cat reprezinta un prag de minimis prevazut de Pilonul II (ce-a de-a doua conditie este ca profitul sa fie de minimum 1 milion de euro). "Acestea sunt inca, in cea mai mare parte, ancorate in economia traditionala, care presupune sedii, active, angajati, fie ca vorbim de productie, fie de servicii suport, in general cu valoare adaugata redusa".

O alta problema semnalata de consultanti se refera la reforma ANAF, care ar trebui sa vizeze, in primul rand, colectarea la nivel maximal a ceea ce este prevazut in actualul sistem de impunere si abia dupa aceea sa aiba in vedere majorari de taxe, a subliniat Dan Manolescu, presedintele Camerei Consultantilor Fiscali. In prezent, statul roman incaseaza annual din impozitul pe profit 4 miliarde euro.

Din pacate, sistemul de colectare sufera si din cauza lipsei unor metodologii unitare de control, fiind nevoie de uniformizarea acestora, emiterea unor ghiduri, comunicarea viziunii diferitelor organisme si autoritati cu privire la o speta fiscala. Romania a anuntat inca din 2013 intentia de a reforma ANAF, proces care, spun consultantii, nu a inceput efectiv nici astazi.

Un alt subiect fierbinte este cel legat de relaxarea la nivel european a regulilor privind nivelurile deficitului si datoriei publice, care ar putea sa intervina in 2023, masura ce poate fi o "sabie cu doua taisuri" pentru Romania, in conditiile in care de 30 de ani deficitul bugetar se afla la niveluri considerabile, ,,fara sa fie foarte clar" pe ce s-au cheltuit banii, avertizeaza Dan Manolescu.

La nivelul Uniunii Europene a fost lansat procesul de consultare publica privind reforma Pactului de Stabilitate, acord care limiteaza deficitul public la 3% din PIB si datoria publica la 60% din PIB. In principiu, clauza adoptata in timpul pandemiei care a permis statelor deficite bugetare peste 3% din PIB fara a fi penalizate va fi dezactivata in 2023.

Dar, o serie de experti au cerut relaxarea vechilor tinte, anterioare pandemiei, avertizand ca mentinerea acestora ar putea afecta puternic relansarea economica de dupa criza sanitara.

Sursa : www.mediafax.ro