30 oct 2020 - UE

Salariu minim la nivel UE. Peste 1 milion de romani au salariul minim

Comisia Europeana propune un sistem universal de calcul al saraiului minim brut pentru toate tarile membre UE. Sistemul de calcul ar trebui sa tina cont de puterea de cumparare, nivelul si rata de crestere a salariilor medii si evolutia productivitatii. La salariul mediu de azi de la noi, ar insemna ca salariul minim sa creasca cu 22%, pana la 1.640 lei. Valentina Saygo, expert contabil, spune ca in 5-7 ani salariul minim ar trebui sa ajunga la jumatate din cel mediu. Mai spune si ca angajatorii sustin greu cresterile salariale, de aceea este important sa existe o formula de calcul agreata impreuna.

In Romania exista 1,2 milioane de angajati care au salariul minim pe economie. In august 2020 salariul mediu net in Romania era de 3.275 de lei net, potrivit Ziarului Financiar.

Salariul minim pe economie a crescut in Romania in ultimii 10 ani de la 600 de lei brut in 2009 la 2.230 de lei brut (1.340 net) in 2020

Ce spune Valentina Saygo, consultant: "Eu cred ca va fi destul de dificil. Pentru un angajator cresterea salariului minim pe economie inseamna de fiecare data cresterea tuturor salariilor din firma. Nu are o sustenabilitate economica, nu este in raport cu cresterea economica. Salariile trebuie sa creasca, dar este foarte important sa ne dam seama cum vor creste aceste salarii. Putem sa luam in calcul indicele inflatiei, putem sa luam in calcul cresterea de curs valutar. In anul 2020 stim ca am avut o crestere cu 7% a salariului minim pe economie, care a fost o crestere decenta. O crestere sustenabila economic ar fi de incadrat in 10% maxim".

Sursa : www.mediafax.ro