04 iul 2022 - UE

Rusia ameninta UE cu masuri de retorsiune in contextul tensiunilor cu Bulgaria

Administraţia de la Moscova a avertizat, luni seară, că ar putea adopta măsuri de retorsiune asupra întregii Uniuni Europene din cauza deciziei Bulgariei de a expulza 70 de diplomaţi ruşi.

"In mod categoric, decizia politizata a Sofiei de a reduce in mod nejustificat personalul nostru diplomatic din Bulgaria nu va ramane fara reactie la nivel bilateral", a declarat luni seara Maria Zaharova, purtatoarea de cuvant a Ministerului rus de Externe, citata de cotidianul Le Figaro.

Actiunile Bulgariei "depasesc practicile diplomatice", a acuzat Maria Zaharova, cerand Sofiei si Uniunii Europene "sa analizeze atent principiul reciprocitatii in relatiile diplomatice".

Diplomatia europeana "ar trebui sa inteleaga faptul ca sustinerea acordata in mod nechibzuit actiunilor antiruse din diverse state membre extinde asupra intregii Uniuni Europene responsabilitatea pentru consecinte, inclusiv din punctul de vedere al masurilor de retorsiune din partea noastra", a atras atentia Maria Zaharova.

Anterior, ambasadoarea Rusiei la Sofia a avertizat ca misiunea diplomatica din Bulgaria ar putea fi inchisa intrucat Guvernul bulgar a refuzat sa revina asupra deciziei de a expulza 70 de functionari diplomatici rusi. Decizia Bulgariei, stat membru UE si NATO, este fara precedent in relatia cu Rusia, care a fost foarte stransa pana de curand.

Uniunea Europeana a exprimat "regret" in legatura cu "amenintarea nejustificata si disproportionata" a Rusiei de a intrerupe relatiile diplomatice cu Bulgaria. Numeroase state UE au expulzat sute de diplomati rusi in ultimele luni ca reactie la invazia militara rusa in Ucraina.

Sursa : www.mediafax.ro