13 mai 2022 - UE

Rusia acuza UE ca a devenit "agresiva" si anunta ca nu va ignora aspiratiile europene ale Ucrainei

Administraţia Vladimir Putin a acuzat, vineri, Uniunea Europeană că a devenit "agresivă şi beligerantă", în colaborare cu Alianţa Nord-Atlantică, în contextul conflictului militar din Ucraina, argumentând că, în acest context, aspiraţiile europene ale Kievului nu pot fi ignorate.

"Uniunea Europeana a trecut de la a fi o constructiva platforma economica, asa cum a fost creata, la un actor agresiv si beligerant care afiseaza deja ambitii dincolo de continentul european", a declarat Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, potrivit cotidianului Le Figaro, intr-o conferinta de presa organizata in Tadjikistan.

Serghei Lavrov a notat ca, in acest nou context, aspiratia Ucrainei de a deveni membra a Uniunii Europene "nu este nesemnificativa". "Uniunea Europeana merge exact pe directia trasata de NATO, confirmand astfel tendinta de fuziune cu Alianta Nord-Atlantica si fiind, de fapt, o anexa a Aliantei", a acuzat Serghei Lavrov.

Uniunea Europeana finanteaza achizitiile de armament pentru armata ucraineana si faciliteaza transferul echipamentelor militare spre Ucraina.

Presedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anuntat joi, in cursul unei vizite la Tokyo, ca Uniunea Europeana va intensifica relatiile cu Japonia la nivel comercial si in domeniul digital, dar si in materie de securitate si infrastructura, denuntand "amenintarile" Rusiei si sustinerea oferita Moscovei de China. "Uniunea Europeana vrea sa joace un rol mai activ in zona Asia-Pacific. Vrem sa asumam mai multa responsabilitate intr-o regiune atat de vitala pentru prosperitatea noastra. Iar acum ajung la Rusia. In prezent, este cea mai directa amenintare la adresa ordinii mondiale, prin razboiul barbar impotriva Ucrainei si pactul ingrijorator cu China, prin ceea ce numesc noile relatii internationale, intr-un mod foarte arbitrar", a precizat presedintele Comisiei Europene.

Sursa : www.mediafax.ro