08 apr 2021 - UE

Romanii au cel mai redus grad de educatie financiara din UE, dar sunt experti in criptomonede

In tara cu cel mai redus grad de educatie financiara si cu 40% din tineri analfabeti functionali, am ajuns "doctoranzi" in criptomonede. Toti vorbim de Bitcoin, Ethereum, si, mai nou, de Elrond, criptomoneda lansata la Sibiu.

Marius Morra a fondat LDV Exchange, unul dintre cele mai populare exchange-uri cu criptomonede din Romania. Anul 2020 i-a multiplicat castigurile si crede ca business-ul sau nu se va demoda niciodata.

,,Poate in afara de potentialul de acum un an sau doi, sau potentialul de astazi, observ clar ca e un mare potential de viitor si atunci, fiecare dintre noi, in ceea ce facem trebuie sa ne legam activitatea de lucruri care au viitor pentru ca riscam sa ajungem sa fim depasiti", soune Marius Morra.

,,Avem o platforma de educatie care este gratuita, prima criptomoneda.ro, si in care, in acest moment, avem un curs de baza pentru cei care vor sa intre in domeniu. Un curs simplu, lejer, incat sa nu plictiseasca, dar sa asigure niste notiuni de baza", adauga CEO-ul LDV Exchange.

De exemplu, daca vrem sa facem un transfer rapid, avem zona de exchange. Sa zicem, cumparare bitcoin. Si vreau sa cumpar, sa zicem, de 100 de euro. Se baga suma, primesc aproximativ 0,002 bitcoin la pretul curent. Ii dau cumparare bitcoin, confirm schimbul si se execute in cateva secunde.

,,Daca am avea educatie financiara am intelege ca zona asta de specula este teritoriul celor mai educati, celor mai strategi sa zic asa, investitori, cei care au si multa educatie, si multe resurse si un apetit fata de risc. Dar din pacate de cele mai multe ori vom gasi aici investitorul incepator, investitorul amator care a strans niste banuti", explica Adrian Asoltanie, trainer financiar.

Pe de alta parte, Adrian Mitroi este profesor de finante comportamentale si nu vede cu ochi buni investitiile in criptomonede.

,,In criptomonede este un joc pe care as vrea sa il comentez pozitiv, dar nu am nici macar un argument, nu este recomandarea zero pe care as face-o unui investitor. Ai atat de multe oportunitati, chiar si kraut funding ul romanesc. Incepand de la titlurile de stat romanesti, oferta este buna. Tineretul este atat de ambitios si are aceste criptomonede si aplicatiile pe telefon, insa nu are un cont bursier", considera profesorul universitar.

Sursa : www.mediafax.ro