30 oct 2020 - UE

Romania, somata sa puna in aplicare normele UE privind consolidarea prezumtiei de nevinovatie

Comisia Europeană solicită Bulgariei, Croaţiei, Ciprului şi României să pună în aplicare integral normele UE privind consolidarea prezumţiei de nevinovăţie şi a dreptului de a fi prezent la proces în cadrul procedurilor penale. Răspunsul motivat se trimite în 2 luni sau cazul ajunge la CJUE.

Aceasta directiva este unul dintre elementele-cheie ale cadrului juridic al UE privind standardele minime comune pentru un proces echitabil, care garanteaza ca drepturile persoanelor suspectate si acuzate beneficiaza de protectie suficienta.

Directiva consolideaza increderea reciproca a statelor membre in sistemele lor de justitie penala si faciliteaza astfel recunoasterea reciproca a deciziilor in materie penala.

,,Comisia considera ca masurile nationale de transpunere notificate de Bulgaria, Croatia, Cipru si Romania constituie doar o transpunere partiala a directivei si ca lipsesc anumite dispozitii din directiva. In special, Comisia a identificat deficiente in ceea ce priveste referirile publice la vinovatie, de exemplu, atunci cand autoritatile publice se refera la o persoana ca fiind vinovata in declaratii publice, precum si in ceea ce priveste disponibilitatea unor masuri adecvate daca se intampla acest lucru. De asemenea, exista lacune in ceea ce priveste modul in care persoanele suspectate sau acuzate sunt prezentate, de exemplu in fata instantei, prin utilizarea unor masuri de constrangere fizica, si in ceea ce priveste dreptul de a fi prezent la proces. Comisia a trimis celor patru state membre o scrisoare de punere in intarziere in mai 2018", se arata intr-un comunicat de presa transmis vineri.

Vineri, Comisia a trimis avize motivate celor patru state membre, acordandu-le doua luni pentru a raspunde.

In caz contrar, cazul poate fi inaintat Curtii de Justitie a UE.

Comisia inchide, de asemenea, vineri, cazurile de constatare a neindeplinirii obligatiilor care au fost deschise impotriva Greciei, a Luxemburgului, a Slovaciei si a Suediei, deoarece aceste tari au adoptat norme nationale de transpunere a directivei, potrivit documentului citat.

Sursa : www.mediafax.ro