14 sep 2021 - UE

Rezolutie a Parlamentului European: Casatoriile si parteneriatele intre persoane de acelasi sex ar trebui recunoscute in intreaga UE / Comisia ar trebui sa ia masuri impotriva Romaniei, Ungariei si Poloniei

Familiile LGBTIQ şi cuplurile de acelaşi sex ar trebui să aibă aceleaşi libertăţi de circulaţie şi aceleaşi drepturi de reîntregire a familiei ca şi celelalte, potrivit rezoluţiei PE. Comisia ar trebui să ia măsuri împotriva României, Ungariei şi Poloniei pentru încălcarea valorilor Uniunii Europene.

,,UE ar trebui sa elimine toate obstacolele cu care se confrunta persoanele LGBTIQ atunci cand isi exercita drepturile fundamentale, afirma eurodeputatii. Intr-o rezolutie referitoare la drepturile persoanelor LGBTIQ in UE (adoptata cu 387 voturi pentru, 161 impotriva si 123 abtineri), Parlamentul European subliniaza ca acesti cetateni ar trebui sa isi poata exercita pe deplin drepturile, inclusiv dreptul la libera circulatie, oriunde in Uniune", potrivit unui comuicat de presa al Parlamentului European (PE).

Potrivit rezolutiei, casatoriile sau parteneriatele inregistrate constituite intr-un stat membru ar trebui sa fie recunoscute in toate statele membre in mod uniform, iar sotii si partenerii de acelasi sex ar trebui tratati in acelasi mod ca si cei de sex opus.

In urma hotararii Curtii Europene de Justitie ,,Coman & Hamilton", care a constatat ca dispozitiile referitoare la ,,sot/sotie" din Directiva privind libera circulatie se aplica si cuplurilor de acelasi sex, Comisia ar trebui sa ia masuri impotriva Romaniei, in cazul in care guvernul nu actualizeaza legislatia nationala pentru a reflecta aceasta hotarare, solicita eurodeputatii.

De asemenea, rezolutia indeamna toate tarile UE sa accepte ca parinti legali adultii mentionati in certificatul de nastere al unui copil. In general, deputatii doresc ca familiile LGBTIQ sa aiba acelasi drept la reintregirea familiei ca si cuplurile de sex opus si familiile acestora. Pentru a se asigura ca copiii nu devin apatrizi atunci cand familiile lor se muta intr-un alt stat membru, eurodeputatii sustin ca familiile ar trebui sa beneficieze de acelasi tratament in intreaga UE.

In cele din urma, eurodeputatii iau act de discriminarea cu care se confrunta comunitatile LGBTIQ din Polonia si Ungaria. Parlamentul solicita luarea unor masuri suplimentare la nivelul UE (proceduri de constatare a neindeplinirii obligatiilor, masuri judiciare si instrumente bugetare) impotriva acestor tari.

Sursa : www.mediafax.ro