23 sep 2022 - UE

Reuniune speciala a UE pe tema abordarii fata de rusii care cer azil din cauza mobilizarii

Uniunea Europeană va organiza o reuniune specială, la nivel de ambasadori, pentru a stabili abordarea comună în gestionarea cererilor de azil din partea cetăţenilor ruşi care nu acceptă mobilizarea militară ordonată de preşedintele Vladimir Putin.

Ambasadorii statelor Uniunii Europene se vor reuni luni intr-o sedinta extraordinara convocata in virtutea Mecanismului de reactie la crize, anunta Presedintia ceha a Consiliului UE.

"Tratam cu seriozitate evolutiile din Rusia si Ucraina si suntem determinati sa avem o reactie coordonata eficienta", a declarat un purtator de cuvant al Presedintiei cehe a Consiliului UE, conform site-ului Tagesschau.de.

In Rusia au izbucnit proteste ca reactie la decizia presedintelui Vladimir Putin de a mobiliza partial rezervistii militari.

Finlanda a anuntat, vineri, limitarea emiterii de vize pentru cetatenii rusi, in contextul cresterii cererilor de acces dupa mobilizarea ordonata de presedintele Putin.

La randul sau, Polonia a transmis ca nu va accepta accesul generalizat in grupuri mari al cetateni rusi care parasesc tara, invocand ratiuni se securitate. "Nu vom permite venirea generala a grupurilor de rusi in Polonia, nici macar daca fug de mobilizarea militara", a declarat Marcin Wasik, adjunct al ministrului polonez de Interne, argumentand ca exista riscul venirii unor persoane care au legaturi cu serviciile de securitate ruse.

Sursa : www.mediafax.ro