24 nov 2022 - UE

Recoltarea, problema nationala: Romania strange doar 2,4% din PIB impozit pe venit, fata de 9,8% media in UE

Analiza comparativa a datelor Eurostat, biroul european de statistica, arata ca cea mai mare problema de colectare la bugetul de stat al Romaniei, prin comparatie cu media europeana, este la impozitul pe venit.

In 2021, ultimul an cu date agregate la nivelul Eurostat, Romania a colectat impozit pe salarii si venit de 2,4% din PIB.

Spre comparatie, Bulgaria, cu aceeasi cota de impozitare (10%), a colectat 3,3% din PIB, iar media europeana este la aproape 10% in PIB, scrie Ziarul Financiar.

,,Sunt mai multe explicatii. Una dintre ele este legata si de microintreprinderi. De aceea, mediul de afaceri a salutat modificarea din vara in care s-a redus plafonul de la 1 mil. de euro la 500.000. A fost si un artificiu fiscal de taxare preferentiala, care deseori este folosita pentru a masca alte activitati, cum ar fi munca salariala. Asadar, o parte din impozitul pe venit este deghizat acolo, in microintreprinderi. Daca nu aveam aceasta supapa, am fi vazut mai mult impozit pe venit. Autoritatile europene cunosc aceste supape si facilitati", explica Alex Milcev, partener si liderul practicii de consultanta fiscala la EY Romania.

Incepand cu 1 ianuarie 2023, plafonul pentru microintreprinderi de 1 milion de euro scade la jumatate si intreprinderile cu cifra de afaceri de peste 500.000 de euro vor plati impozit pe profit. De asemenea, contri-butiile pentru PFA-uri cresc conside-rabil, astfel incat unele artificii fiscale, precum colaborarea in calitate de PFA in loc de angajat al unei firme, nu mai sunt rentabile.

Romania are una dintre cele mai mici cote de impozit pe venit (10%), dar totusi una dintre cele mai mari poveri fiscale pe munca din Uniunea Europeana. Un angajat roman ia, in medie, doar circa 58% din salariul brut ,,in mana". Cheia este la contributiile sociale: 25% pentru pensii si 10% la sanatate.

Cota mica a impozitului pe venit, desi si ea un factor pentru care statul colecteaza cel mai putin impozit pe venit din UE, nu este principala cauza. Este drept ca statele cu cota de impozitare progresiva colecteaza cel mai mult, dar de exemplu, Romania a colectat 2,4% din PIB in 2021 impozit pe salarii si venit. Bulgaria, cu aceeasi cota, a colectat 3,3% din PIB.

Cu toate acestea, discutia despre cresterea ratei de impozitare a venitului, introducerea impozitului progresiv, apare recurent. De curand, Marcel Ciolacu, liderul PSD si, potrivit acordului de coalitie, viitorul premier al Romaniei, a spus ca sustine introducerea acestui sistem si in Romania, dar dupa ce se rezolva alte probleme, cum ar fi digitalizarea ANAF. In Uniunea Europeana, majoritatea tarilor folosesc o cota progresiva de impozit pe venit. De exemplu, in Danemarca, campioana europeana la colectarea impozitului pe venit, cota de impozitare poate sa ajunga si la 52%. Este, insa, o solutie introducerea cotei progresive in Romania?

,,Parerea mediului de afaceri este ca aceasta cota unica, neprogresiva, a functionat foarte bine si a dus Romania unde a dus-o. Cota progresiva ar fi un pas inapoi, costisitor si neproductiv", raspune Alex Milcev.

Este clar insa ca Romania are o problema de colectare impozitului pe venit, in vreme ce, potrivit datelor Eurostat, la alte venituri se afla in zone apropiate de media europeana. De exemplu, Romania a colectat in 2021 TVA echivalentul a 6,5% din PIB, la o medie europeana de 7,5% din PIB. Desi sub media europeana, Romania nu este nici pe departe la coada clasamentului european la acest capitol, desi deficitul de incasare de TVA - VAT Gap - este in Romania de 35%, cel mai mare din UE. VAT Gap se calculeaza insa fara sa tina cont de cotele reduse de TVA - Comisia Europeana considera, in calculul VAT Gap, ca Romania ar trebui sa incaseze TVA de 19% la toate bunurile, fara exceptie. Unde exista cote reduse, diferenta intra la VAT Gap. In 2015, mai arata aceleasi date Eurostat, Romania a colectat TVA de 8% din PIB, cu un punct procentual peste media europeana, cand cota standard de TVA era de 24%.

Astfel, datele de la Eurostat arata ca cea mai mare problema de colectare de taxe la bugetul Romaniei nu vine din TVA sau din impozitul pe profit, unde diferenta fata de media europeana nu este mai mare de 1-2 puncte procentuale. Carenta cea mai mare vine din impozitul pe venit. Pe de-o parte, este vorba si de cota mica de impozitate, dar pe de alta parte facilitatile fiscale din mai multe sectoare si nisele fiscale, precum regimul microintre-prin-derilor si PFA-urilor, aduc gauri in bugetul de stat.

Sursa : www.mediafax.ro