27 oct 2021 - UE

Reactia vehementa a Poloniei, dupa sanctiunile aspre decise de Curtea de Justitie a UE

Curtea de Justitie a UE a decis miercuri, la solicitarea Comisiei Europene, . "Decizia este necesara pentru a evita daune grave si ireparabile asupra ordinii juridice a Uniunii Europene si asupra valorilor pe care este fondata Uniunea Europeana, in principal normele statului de drept", a argumentat Curtea de Justitie a UE, conform site-ului Politico.eu.

Comisia Europeana ceruse impunerea de sanctiuni pentru a forta Polonia sa desfiinteze Camera disciplinara "cat mai rapid".

"Aceasta pedeapsa si santajul exercitat asupra tarii noastre nu reprezinta directia corecta. Nu acesta este modelul dupa care ar trebui sa functioneze Uniunea Europeana", a reactionat Piotr Muller, purtatorul de cuvant al Guvernului de la Varsovia.

La randul sau, ministrul polonez al Justitiei, Zbigniew Ziobro, a denuntat, conform publicatiei germane Bild, o "agresiune impotriva Poloniei", care se inscrie intr-un "razboi judiciar hibrid".

Uniunea Europeana critica de multi ani reformele in sistemul judiciar aplicate de Guvernul de la Varsovia, dar tensiunile s-au amplificat recent, dupa ce Tribunalul constitutional din Polonia a contestat suprematia dreptului comunitar.

Uniunea Europeana a amenintat Polonia cu suspendarea dreptului de vot in Consiliul UE si cu sanctiuni financiare, dupa decizia Tribunalului constitutional de la Varsovia, care a constatat incompatibilitati cu legislatia comunitara. Liderii UE nu au ajuns la nicio solutie cu Polonia in cursul summitului desfasurat saptamana trecuta la Bruxelles. Guvernul de la Varsovia a denuntat presiunile Uniunii Europene si incalcarea suveranitatii Poloniei.

Sursa : www.mediafax.ro