23 ian 2023 - UE

Razboiul din Ucraina, ziua 334. UE ofera inca 500 de milioane de euro ca ajutor militar pentru Ucraina / Tancurile, subiectul care arde / Aliatii ameninta: Rusia trebuie sa inteleaga ca acest razboi se va termina rau pentru ei

Germania şi Franţa sunt presate de Ucraina, dar şi de parteneri şi de aliaţi, să trimită armament greu pe câmpul de luptă, pentru a ajuta la obţinerea victoriei de către Kiev.

UPDATE 22:50Rusia a trimis zeci de mii de noi trupe pentru a intari liniile de front, afirma un oficial militar american

Rusia a trimis zeci de mii de noi trupe pentru a intari liniile de front din Ucraina in ultimele luni, a declarat luni un oficial militar american de rang inalt.

Trupele au facut o mica diferenta in conflict, a spus oficialul, ajungand pe front "prost echipate, prost antrenate" si "grabite pe campul de lupta".

Rusia a trimis trupele ca inlocuitori sau intariri pentru unitatile existente, in loc de unitati nou organizate si coezive. Trupele au inceput sa soseasca pe campul de lupta in urma mobilizarii anuntate de Rusia a 300.000 de noi efective in octombrie, a declarat ulterior oficialul.

Vineri, presedintele Statului Major Intrunit, generalul Mark Milley, a declarat ca Rusia a suferit "in mod semnificativ mult peste 100.000 de pierderi acum", inclusiv morti in actiune si raniti.

UPDATE 22:15Sean Penn va prezenta in premiera un documentar cu Zelenski

Cea de-a 73-a editie anuala a Berlinalei, asa cum este cunoscut evenimentul din 16-26 februarie, va pune in lumina reflectoarelor razboiul, care va marca prima aniversare a invaziei Rusiei in Ucraina in timpul evenimentului.

"Superputere", de Sean Penn, prezentat ca fiind "cronica unui proiect cinematografic pe care realitatea a fortat-o sa se transforme in ceva mai putin controlabil, dar mai semnificativ", va fi cel mai proeminent dintre filmele ucrainene inscrise la festival.

UPDATE 21:40Casa Alba incearca sa minimizeze relevanta pe care disputa cu Germania o are pentru unitatea NATO

"A spune ca acest lucru divizeaza Alianta sau ca ar periclita in vreun fel securitatea nationala a Ucrainei deoarece exista o discutie pe tema tancurilor este o exagerare a situatiei", a declarat John Kirby, coordonatorul pentru comunicare strategica al Consiliului pentru Securitate Nationala de la Casa Alba, intr-un interviu acordat postului de televiziune CNN.

"Alianta Nord-Atlantica nu a fost niciodata mai unita decat in ultimul an, cu acest razboi din Ucraina. Dar oricum, Alianta nu va fi niciodata in totalitate de acord asupra fiecarui aspect decizional", a precizat John Kirby.

UPDATE 20:20Germania "nu blocheaza exportul de tancuri Leopard", afirma Borrell

Seful politicii externe a UE, Josep Borrell, a declarat ca Germania nu blocheaza exportul de tancuri Leopard 2, in timp ce Berlinul se confrunta cu presiuni tot mai mari pentru a furniza armele grele pe care Kievul le-a solicitat.

Berlinul nu a reusit sa ia o decizie cu privire la reexportul tancurilor de fabricatie germana catre Ucraina la summitul international de la baza militara americana de la Ramstein, in sud-vestul Germaniei.

Intrebat despre aceasta problema, Borrell a declarat astazi la o conferinta de presa:

"Se pare ca Germania nu are de gand sa interzica exportul acestor arme, daca unele state membre ale UE care le au vor dori sa le trimita"

UPDATE 19:05Ezitarile privind tancurile Leopard pentru Ucraina semnaleaza "nervozitate", spune Kremlinul

Kremlinul afirma ca ezitarea privind furnizarea tancurilor Leopard de fabricatie germana catre Kiev arata o "nervozitate" tot mai mare in cadrul aliantei militare NATO.

"Dar, bineinteles, toate tarile care participa, direct sau indirect, la pomparea de arme in Ucraina si la cresterea nivelului tehnologic al acesteia poarta responsabilitatea" pentru continuarea conflictului, a declarat purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov.

UPDATE 18:30 Trimiterea tancurilor Leopard in Ucraina nu este o "decizie usor de luat"

Julian Pawlak, cercetator asociat de la Universitatea Fortelor Armate Federale din Hamburg, a declarat pentru Al Jazeera ca trimiterea tancurilor Leopard nu este o "decizie usor de luat".

"Pe de o parte, aveti vocile de la Cancelarie care spun ca trebuie sa fie atenti si ca nu vor sa se grabeasca in deciziile lor. Pe de alta parte, desigur, este o noua imagine de a da unda verde pentru a trimite din nou tancuri germane in estul Europei", a declarat Pawlak.

Dar tancurile vor face diferenta pe campul de lupta doar daca vor fi folosite impreuna cu celelalte arme de care dispune in prezent Ucraina, dar timpul se scurge pentru stocul sau actual de arme de foc, a explicat Pawlak.

"Timpul se scurge in ceea ce priveste vechile tancuri si munitii de tip sovietic, asa ca, la un moment dat, in viitor, numarul acestora va scadea, iar Ucraina va depinde din ce in ce mai mult de munitia si de bunurile occidentale", a spus el.

UPDATE 17:30UE aproba un nou pachet de ajutor militar de 500 de milioane de euro pentru Ucraina

UE a ratificat un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, in valoare de 500 de milioane de euro, in timp ce cei 27 de ministri de externe ai UE s-au reunit astazi la Bruxelles, in contextul in care Berlinul este supus unor presiuni tot mai mari pentru a trimite Ucrainei tancuri Leopard de fabricatie germana.

Pachetul de 500 de milioane de euro a fost aprobat impreuna cu inca 45 de milioane de euro pentru "echipamente neletale" pentru misiunea de instruire militara a UE pentru Ucraina, au declarat surse pentru Reuters.

Anterior, ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a declarat ca tara sa nu va bloca demersul UE.

UPDATE 16:00Ungaria nu va bloca demersul UE de a acorda ajutor Ucrainei

Ungaria nu va bloca punerea in aplicare de catre Uniunea Europeana a unei masuri de acordare a unui ajutor militar Ucrainei, a declarat ministrul de externe Peter Szijjarto, intr-o inregistrare video pe pagina sa de Facebook.

Szijjarto a vorbit in timp ce ministrii de externe din UE s-au intalnit pentru a discuta despre acordarea unui ajutor militar suplimentar Kievului.

Seful politicii externe a UE, Josep Borrell, a declarat ca spera ca ministrii sa aprobe o alta transa de sprijin de 500 de milioane de euro.

UPDATE 15:00 Estonia va furniza toate obuzierele sale de 155 mm in noul pachet de ajutor militar

Ca parte a noului pachet de ajutor militar, Estonia a decis sa cedeze Ucrainei toate obuzierele de 155 mm din fortele sale armate, a anuntat ambasadorul Estoniei la Kiev, Kaimo Kuusk, citand surse din Fortele Armate Estoniene. ,,Prin predarea tuturor obuzierelor noastre de 155 mm Ucrainei, cream un precedent: nicio tara nu va mai avea scuze pentru a spune ca nu poate furniza Ucrainei armamentul necesar pentru a castiga razboiul", a subliniat ambasadorul. In ultimele zile, guvernul tarii baltice a anuntat un nou pachet de ajutoare militare in valoare totala de 113 milioane de euro.

UPDATE 14:30 A fost arestat un fost comandant al politiei Wagner care cauta azil in Norvegia

Un fost comandant al grupului de mercenari rusi Wagner, care a fugit recent in Norvegia, a fost arestat de politie, a declarat luni un oficial. ,,Ne gandim daca sa solicitam o decizie judecatoreasca pentru internare", a declarat avocatul politiei LineIsaksen, refuzand sa ofere detalii suplimentare. Avocatul lui Andrei Medvedev nu a fost disponibil pentru comentarii. Stirea a fost prezentata pentru prima data de postul public de radio NRK.

UPDATE 14:00 ,,Trofeele" in muzeul Razboiului Patriotic din Moscova

La cateva ore dupa numarul 2 al Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev a vorbit despre operatiunea din Ucraina ca fiind un ,,nou razboi patriotic", ,,trofeele" conflictului, respectiv un tanc T-72 de fabricatie sovietica si un Btr- ucrainean, ambele aparute in Muzeul Marelui Razboi Patriotic din Kirovsk, langa Sankt Petersburg, alaturi de sectiunea dedicata asediului Leningradului, intr-o expozitie care va fi inaugurata pe 27, aniversarea incheierii blocadei in 1943, dupa cum relateaza site-ul de stiri Sota. Expozitia poarta denumirea de ,,Lectii neinvatate ale fascismului".

UPDATE 13:10 Kiev: Avem nevoie de sute de tancuri, nu 10-20

Ucraina are nevoie de cateva sute de tancuri, pentru a castiga razboiul. Acest lucru a fost declarat de seful biroului presedintelui, Andri Yermak, pe Telegram, dupa cum a prezentat Ukrinform. ,,Avem nevoie de cateva sute de tancuri, nu de 10-20. Scopul nostru sunt granitele din 1991 si pedeapsirea inamicului, care va plati pentru crime", a subliniat el.

UPDATE 13:00 Kiev: o persoana a murit si 8 au fost ranite in atacurile rusesti

O persoana a murit si 8 au fost ranite in atacurile lansate ieri de armata rusa in Ucraina. Autoritatile locale au raportat bombardamente in regiunile Donetk, Herson, Harkov, Sumi, Dnipropetrovsk, Zaporojie si Lugansk, dupa cum a raportat Kyiv Independent. Fortele ruse au lovit patru districte din regiunea Harkov, ucigand o persoana si ranind pe alta. Acest lucru a fost raportat de guvernatorul Oleh Siniehubov, dupa cum a precizat Kyiv Independent.

UPDATE 12:50 Kremlin: Nervozitatea aliatilor fata de armele de la Kiev creste

,,Toate tarile care intr-un fel sau altul participa direct sau indirect la trimiterea de arme si la ridicarea nivelului tehnologic al Ucrainei sunt responsabile pentru acest lucru". Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat presei, comentand posibilitatea de a furniza tancuri de fabricatie germana din Polonia catre Kiev. ,,Toate aceste schimburi de declaratii intre capitalele europene, inclusiv Varsovia cu privire la trimiterea de Leopard 2 si cu amenintarile la adresa Berlinului de izolare internationala sugereaza ca nervozitatea dintre membrii aliantei este in continua crestere", a subliniat Peskov.

UPDATE 12:40 Estonia: Tarile UE ar trebui sa ofere 1% din PIB ca sprijin militar

,,Ucraina are nevoie de mai multe arme si sper ca astazi vom putea da un impuls puternic pentru a putea mobiliza o noua transa de resurse pentru Facilitatea europeana pentru pace de 500 de milioane de euro. Estonia va contribui la sprijinul militar al Ucrainei cu 1% din PIB-ul sau si invitam toate tarile sa faca acelasi lucru. Asta ar face diferenta", a declara ministrul de externe al Estoniei, Urmas Reinsalu, la sosirea sa la Consiliul Afaceri Externe al UE.

UPDATE 12:30 Lituania: Singura cale de iesire este infrangerea Rusiei

,,Exista o singura concluzie pe care trebuie sa o cautam: este victoria Ucrainei. Pentru aceasta, este imperativ sa trimitem toate armele de care Ucraina are nevoie pentru a repinge frontul si a-si recuceri teritoriile", a declarat ministrul de externe lituanian, Gabrielius Landsbergis, la sosirea sa la sedinta Consiliului Afaceri Externe. ,,Rusia trebuie sa inteleaga ca acest razboi se va termina rau pentru ei. Nu exista nicio iesire, Europa nu va sta deoparte. Rusia a inceput sa piarda. Si va pierde", a adaugat el.

UPDATE 12:00 Kiev: Cerem Berlinului ancuri de acum 10 luni

Viceministrul de Externe al guvernului de la Kiev, Andri Melnik, va interveni astazi in dezbaterea privind furnizarea de tancuri catre Ucraina, pentru a aminti ca cererea de tancuri fusese deja avansata oficial pe 3 martie. Melnik este fostul ambasador al Ucrainei in Germania si, de mai multe ori in timpul mandatului sau ca diplomat acreditat la Berlin, criticase Germania pentru pozitiile sale in conflict.

Melnik subliniaza intr-o postare pe Twitter ca ,,Ucraina a cerut oficial Germaniei sa asigure aprovizionarea cu tancuri Leopard 2 pe 3 martie 2022, a saptea zi dupa inceperea razboiului".

UPDATE 11:40 Autoritatile pro-ruse: fetita din Lugansk ucisa de un bombardament ucrainean

O fetita de doi ani a fost ucisa intr-un bombardament ucrainean in urma cu doua zile impotriva orasului Keminna, din Republica Populara Lugansk (RPL). Andrei Marochko, un ofiter al militiei RPL, a declarat pentru TASS, potrivit caruia fortele ucrainene stationate in zona orasului afectat au intrerupt orice comunicare, motiv pentru care ,,stirile despre fata ucisa au ajuns abia acum" . ,,Pe 21 ianuarie - a spus Marochko - bombardamentele Fortelor Armate ale Ucrainei au ranit doi barbati, nascuti in 1958 si 1959, si doua femei, nascute in 1981 si 1999. O fata nascuta pe 27 martie 2021, a suferit un accident mortal".

UPDATE 11:30 Finlanda, ajutor de 400 de milioane de euro

,,Finlanda tocmai a luat decizia de a acorda Ucrainei un nou pachet de ajutor militar de 400 de milioane de euro, care va aduce sprijinul nostru militar la Kiev la un total de 600 de milioane de euro", a declarat ministrul de externe al Finlandei, Pekka Haavisto, la sosirea sa la Consiliul Afaceri Externe al UE

UPDAET 11:10 In februarie, o noua intalnire la Ramstein

Urmatoarea intalnire a Grupului de Contact pentru Aparare al Ucrainei, asa-numitul ,,Ramstein", va avea loc in februarie. Acest lucru a fost anuntat de ministrul Apararii de la Kiev, Oleksii Reznikov, la intoarcerea sa de la a opta intalnire. ,,Ramstein 9 va avea loc in februarie", a scris el pe Twitter, adaugand ca fiecare dintre aceste intalniri face ,,cresterea increderii partenerilor nostri in Ucraina. Si mai multa incredere inseamna mai multe arme".

UPDATE 11:00 Moscova: Vom prabusi armele occidentale la Kiev

Fortele ruse vor ,,farama" toate armele si echipamentele militare pe care tarile occidentale le furnizeaza Ucrainei. Acest lucru a fost declarat de ministrul adjunct de externe, Serghei Riabkov, citat de Tass.

UPDATE 10:50 Letonia: Nu exista niciun motiv sa nu trimiteti tancuri

,,In acest moment, nu exista niciun motiv intemeiat sa justifice ca tancuri sau sisteme de aparare aeriana nu pot fi trimise in Ucraina", a declarat de ministrul de externe al Letoniei, Edgars Rinkevics, la sosirea sa la Consiliul Afaceri Externe al UE.

UPDATE 10:30 Informatii ruse: Kievul depoziteaza arme in centrale nucleare

Se presupune ca Ucraina depoziteaza arme furnizate de Occident in zonele centralelor nucleare ale tarii. Acuzatia a fost lansata de serviciul rus de informatii straine (SVR), fara insa a furniza vreo dovada. SVR a sustinut ca lansatoarele de rachete Himars, sistemele de aparare aeriana furnizate de SUA, au fost aduse la centrala nucleara Rivne din nord-vestul Ucrainei.

,,Fortele armate ale Ucrainei stocheaza arme si munitii furnizate de Occident pe teritoriul centralelor nucleare", au reiterat serviciile de informatii ruse.

UPDATE 10:20 Berlinul nu se opune livrarii de Leopard din Polonia la Kiev

Germania nu ar impiedica Polonia sa livreze tancuri Leopard la Kiev. Ministrul de externe Annalena Baerbock a spus acest lucru intr-un interviu pentru televiziunea franceza. ,,Daca ni s-ar pune o intrebare in acest sens, nu ne-am opune. Pentru moment, intrebarea nu a fost pusa", a explicat seful diplomatiei de la Berlin.

UPDATE 10:10 Astazi, confruntarea UE cu privire la noul ajutor pentru Kiev

,,Astazi vom discuta despre furnizarea unei transe de ajutor militar Ucrainei. Nu se va lua o decizie oficiala, dar sper ca va exista un acord politic", a anuntat de Inaltul Reprezentant al UE pentru politica externa, Josep Borrell, la sosirea sa la sedinta Consiliului Afaceri Externe. UE ar dori sa ofere inca 500 de milioane de euro ca ajutor militar, dar Ungaria pare sa blocheze drumul.

UPDATE 09:50 Seful zonelor ocupate de rusi din Donetk spune ca a vizitat Soledar

Un inalt oficial instalat de Moscova in regiunea ocupata Donetk, din estul Ucrainei, a declarat ca a vizitat orasul Soledar, pe care Rusia a spus ca l-a capturat la inceputul acestei luni. Denis Pusilin, administratorul, a postat un scurt videoclip pe aplicatia de mesagerie Telegram care il arata conducand si mergand prin zone nelocuite si cladiri distruse. ,,Astazi am vizitat Soledar", a spus Pusilin.

Grupul militar privat rus Wagner a declarat pe 11 ianuarie ca a capturat Soledar, iar saptamana trecuta autoritatile ruse din regiunea Donetk au afirmat ca detin controlul orasului minier. Ucraina nu a spus niciodata public ca orasul a fost capturat de fortele ruse. Statul Major al Fortelor Armate ale Ucrainei a declarat duminica intr-o actualizare zilnica ca fortele ruse au tras asupra pozitiilor ucrainene din zona.

In declaratia sa, Pusilin a spus ca minele Soledar au fost avariate. Orasul, impreuna cu Bahmut din nord-est, s-au aflat de luni de zile in centrul unor lupte intense, iar saptamana trecuta fortele ruse au declarat ca au capturat si Klishchiivka, un sat mic de langa Bahmut. Asa-numita Republica Populara Donetk este una dintre cele patru regiuni ale Ucrainei pe care Moscova le-a revendicat ca fiind proprii, in septembrie, dupa un referendum pe care Ucraina si aliatii sai l-au numit ,,fals".

UPDATE 09:40 UE examineaza utilizarea bunurilor rusesti confiscate pentru reconstructie

Presedintele Consiliului European, Charles Michel, i-a indemnat pe liderii nationali ai blocului sa continue discutiile privind utilizarea a celor 300 de miliarde de dolari din activele bancii centrale ruse, confiscate pentru reconstruirea Ucrainei, a informat luni Financial Times. Michael a spus ca va analiza ideea de a gestiona activele inghetate ale bancii centrale ruse pentru a genera profituri, care ar putea fi apoi canalizate in eforturile de reconstructie, a relatat ziarul.

,,Este o chestiune de dreptate si corectitudine si trebuie facuta in conformitate cu principiile legale", a spus Michael intr-un interviu acordat FT. Uniunea Europeana a inghetat 300 de miliarde de euro (326,73 miliarde de dolari) din rezervele bancii centrale ruse, in noiembrie, pentru a pedepsi Moscova ca urmare a invadarii Ucrainei.

UPDATE 09:10 Parlamentul UE: infiintarea unei instante impotriva crimelor de razboi si agresiunii ruse in Ucraina

Parlamentul European solicita infiintarea unei instante impotriva crimelor de razboi si a agresiunii Rusiei in Ucraina. Deputatii europeni au adoptat o rezolutie nelegislativa, cu 472 de voturi pentru, 19 impotriva si 33 de abtineri, prin care cer ca ,,liderii politici si militari rusi sa fie trasi la raspundere pentru crimele de razboi".

Curtea ar trebui sa aiba ,,competenta de a-l investiga nu numai Vladimir Putin si conducerea politica si militara a Rusiei, ci si pe ,,Lukaensko si aliatii sai din Belarus".

UPDATE 08:40 UPDATE 08:00 UPDATE 07:00 UPDATE 00:00 Berlinul, gata sa autorizeze Polonia sa trimita Leopard

Germania este pregatita sa autorizeze Polonia sa trimita tancuri Leopard in Ucraina, a anuntat ministrul german de Externe, Annalena Baerbock. Dupa cum a subliniat Baerbock, vorbind despre posibilitatea ca Varsovia sa trimita tancuri Leopard la Kiev, ,,daca ni se cere, atunci nu vom sta in cale". ,,Stim cat de importante sunt aceste tancuri si de aceea le discutam acum cu partenerii nostri. Trebuie sa ne asiguram ca vietile oamenilor sunt salvate si ca teritoriul Ucrainei este eliberat", a adaugat el.

UPDATE 23:30 Ministrul Apararii din Italia: Germania va face ceea ce are de facut

,,Sunt convins ca Germania va face ceea ce are de facut", declara ministrul Apararii, Guido Crosetto, a vorbit despre impasul privind trimiterea tancurilor germane in Ucraina in cadrul interviului cu Fabio Fazio, la emisiunea ,,Che tempo che fa". ,,Inteleg dificultatile lui Scholtz si mi se pare absurd ca alte natiuni fac presiune asupra ei. Fiecare tara este autonoma, fiecare natiune are propria sa majoritate".

UPDATE 23:00 Macron, cele trei conditii pentru trimiterea tancurilor Leclerc

Macron, presedintele Frantei, a indicat 3 conditii pentru ca acesta sa ofere Kievului tancuri de lupta franceze: ca acest lucru sa nu duca la o escaladare a conflictului, ca soldatii ucraineni sa fie pregatiti sa le foloseasca si sa nu fie afectate capacitatile apararii franceze.

In ultimele zile, mai multe surse militare franceze au recunoscut ca nu se poate spune cate unitati AMX Leclerc sunt disponibile.

Sursa : www.mediafax.ro