23 ian 2023 - UE

Razboiul din Ucraina, ziua 334. Tancurile, subiectul care arde / Presiunea asupra Germaniei ar putea da roade: nemtii sunt pe cale sa cedeze si sa trimita tancuri Leopard / Conditiile puse de Franta pentru a trimite tancurile sale, Leclerc / UE analizeaza ce va face cu cele 300 de miliarde de dolari confiscate din activele bancii centrale ruse

Germania şi Franţa sunt presate de Ucraina, dar şi de parteneri ţşi de aliaţi, să trimită armament greu pe câmpul de luptă, pentru a ajuta la obţinerea victoriei de către Kiev.

UPDATE Seful zonelor ocupate de rusi din Donetk spune ca a vizitat Soledar

Un inalt oficial instalat de Moscova in regiunea ocupata Donetk, din estul Ucrainei, a declarat ca a vizitat orasul Soledar, pe care Rusia a spus ca l-a capturat la inceputul acestei luni. Denis Pusilin, administratorul, a postat un scurt videoclip pe aplicatia de mesagerie Telegram care il arata conducand si mergand prin zone nelocuite si cladiri distruse. ,,Astazi am vizitat Soledar", a spus Pusilin.

Grupul militar privat rus Wagner a declarat pe 11 ianuarie ca a capturat Soledar, iar saptamana trecuta autoritatile ruse din regiunea Donetk au afirmat ca detin controlul orasului minier. Ucraina nu a spus niciodata public ca orasul a fost capturat de fortele ruse. Statul Major al Fortelor Armate ale Ucrainei a declarat duminica intr-o actualizare zilnica ca fortele ruse au tras asupra pozitiilor ucrainene din zona.

In declaratia sa, Pusilin a spus ca minele Soledar au fost avariate. Orasul, impreuna cu Bahmut din nord-est, s-au aflat de luni de zile in centrul unor lupte intense, iar saptamana trecuta fortele ruse au declarat ca au capturat si Klishchiivka, un sat mic de langa Bahmut. Asa-numita Republica Populara Donetk este una dintre cele patru regiuni ale Ucrainei pe care Moscova le-a revendicat ca fiind proprii, in septembrie, dupa un referendum pe care Ucraina si aliatii sai l-au numit ,,fals".

UPDATE UE examineaza utilizarea bunurilor rusesti confiscate pentru reconstructie

Presedintele Consiliului European, Charles Michel, i-a indemnat pe liderii nationali ai blocului sa continue discutiile privind utilizarea a celor 300 de miliarde de dolari din activele bancii centrale ruse, confiscate pentru reconstruirea Ucrainei, a informat luni Financial Times. Michael a spus ca va analiza ideea de a gestiona activele inghetate ale bancii centrale ruse pentru a genera profituri, care ar putea fi apoi canalizate in eforturile de reconstructie, a relatat ziarul.

,,Este o chestiune de dreptate si corectitudine si trebuie facuta in conformitate cu principiile legale", a spus Michael intr-un interviu acordat FT. Uniunea Europeana a inghetat 300 de miliarde de euro (326,73 miliarde de dolari) din rezervele bancii centrale ruse, in noiembrie, pentru a pedepsi Moscova ca urmare a invadarii Ucrainei.

UPDATE Parlamentul UE: infiintarea unei instante impotriva crimelor de razboi si agresiunii ruse in Ucraina

Parlamentul European solicita infiintarea unei instante impotriva crimelor de razboi si a agresiunii Rusiei in Ucraina. Deputatii europeni au adoptat o rezolutie nelegislativa, cu 472 de voturi pentru, 19 impotriva si 33 de abtineri, prin care cer ca ,,liderii politici si militari rusi sa fie trasi la raspundere pentru crimele de razboi".

Curtea ar trebui sa aiba ,,competenta de a-l investiga nu numai Vladimir Putin si conducerea politica si militara a Rusiei, ci si pe ,,Lukaensko si aliatii sai din Belarus".

UPDATE 08:40 UPDATE 08:00 UPDATE 07:00 UPDATE 00:00 Berlinul, gata sa autorizeze Polonia sa trimita Leopard

Germania este pregatita sa autorizeze Polonia sa trimita tancuri Leopard in Ucraina, a anuntat ministrul german de Externe, Annalena Baerbock. Dupa cum a subliniat Baerbock, vorbind despre posibilitatea ca Varsovia sa trimita tancuri Leopard la Kiev, ,,daca ni se cere, atunci nu vom sta in cale". ,,Stim cat de importante sunt aceste tancuri si de aceea le discutam acum cu partenerii nostri. Trebuie sa ne asiguram ca vietile oamenilor sunt salvate si ca teritoriul Ucrainei este eliberat", a adaugat el.

UPDATE 23:30 Ministrul Apararii din Italia: Germania va face ceea ce are de facut

,,Sunt convins ca Germania va face ceea ce are de facut", declara ministrul Apararii, Guido Crosetto, a vorbit despre impasul privind trimiterea tancurilor germane in Ucraina in cadrul interviului cu Fabio Fazio, la emisiunea ,,Che tempo che fa". ,,Inteleg dificultatile lui Scholtz si mi se pare absurd ca alte natiuni fac presiune asupra ei. Fiecare tara este autonoma, fiecare natiune are propria sa majoritate".

UPDATE 23:00 Macron, cele trei conditii pentru trimiterea tancurilor Leclerc

Macron, presedintele Frantei, a indicat 3 conditii pentru ca acesta sa ofere Kievului tancuri de lupta franceze: ca acest lucru sa nu duca la o escaladare a conflictului, ca soldatii ucraineni sa fie pregatiti sa le foloseasca si sa nu fie afectate capacitatile apararii franceze.

In ultimele zile, mai multe surse militare franceze au recunoscut ca nu se poate spune cate unitati AMX Leclerc sunt disponibile.

Sursa : www.mediafax.ro