21 sep 2022 - UE

Razboiul din Ucraina, ziua 210. Putin se va adresa rusilor pentru prima data de la invazie. UE condamna planurile Rusiei de a organiza referendumuri in regiunile separatiste

UE condamna planurile Rusiei de a organiza referendumuri in anumite regiuni ale Ucrainei

"Rusia, conducerea sa politica si toti cei implicati in aceste "referendumuri" si in alte incalcari ale dreptului international in Ucraina vor fi trasi la raspundere, iar masuri restrictive suplimentare impotriva Rusiei vor fi luate in considerare", a spus el.

Borrell a declarat ca voturile de la referendumuri nu pot fi considerate "ca fiind expresia libera a vointei poporului" din aceste regiuni.

Macron catalogheaza invazia Ucrainei drept o intoarcere la "imperialism"

Presedintele francez a declarat in fata ONU ca invazia Rusiei in Ucraina aminteste de o epoca anterioara a imperialismului.

"La ceea ce am asistat de la 24 februarie este o intoarcere la epoca imperialismului si a coloniilor. Franta refuza acest lucru si va lucra cu perseverenta pentru pace", a declarat Macron in fata Adunarii Generale a ONU, potrivit .

Putin va sustine un discurs important

Liderul rus va sustine un discurs rar adresat natiunii. Ultima data cand a tinut un discurs in direct a fost pe 24 februarie, cand Rusia a invadat Ucraina.

Liderii separatisti din patru zone din Ucraina ocupate de fortele ruse - Donetk, Luhansk, Herson si Zaporojie - si-au anuntat marti intentia de a organiza referendumuri intre 23 si 27 septembrie privind aderarea la Federatia Rusa.

Separatistii din Donetk, Luhansk, Herson si Zaporojie organizeaza referendumuri pentru alipirea la Rusia Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat intr-un interviu acordat PBS la New York ca Rusia ar trebui sa returneze teritoriile ocupate Ucrainei Premierul britanic Liz Truss a anuntat sprijin militar suplimentar de miliarde de dolari pentru Ucraina inainte de dezbaterea generala a ONU 10 ani de inchisoare pentru militarii rusi care dezerteaza si lucratorii care absenteaza de la munca Zelenski spune ca rusii "intra in panica in mod palpabil" Grupul Wagner incearca sa recruteze peste 1.500 de infractori pentru razboi Lavrov indeamna la "contacte suplimentare" pentru a rezolva problemele globale Fortele armate ucrainene au recastigat controlul asupra satului Bilohorivka, pregatindu-se sa recucereasca intreaga provincie Luhansk de la ocupantii rusi, a declarat guvernatorul Serhiy Haidai. Satul se afla la 10 km vest de orasul Lysychansk, care a cazut in mainile Rusiei dupa saptamani de lupte in iulie. Cresterea capacitatii ucrainene de atac cu raza lunga de actiune a Ucrainei a fortat probabil flota rusa a Marii Negre sa mute unele dintre submarinele sale din portul Sevastopol din Crimeea in sudul Rusiei, a declarat marti armata britanica. Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat ca anchetatorii au descoperit noi dovezi ale torturii folosite impotriva unor soldati ingropati langa Izium, in Harkov.

Sursa : www.mediafax.ro