05 iul 2022 - UE

Raport: UE este responsabila de aproximativ 18% din investitiile mondiale in cercetare si dezvoltare

Uniunea Europeană rămâne un actor puternic în ceea ce priveşte producţia ştiinţifică şi tehnologică, fiind responsabilă de aproximativ 18% din investiţiile mondiale în cercetare şi dezvoltare, se arată într-un raport publicat miercuri de CE.

Comisia a publicat editia din 2022 a Raportului privind performantele din domeniul stiintei, al cercetarii si al inovarii, care analizeaza performanta UE in materie de inovare in context global.

Acest raport ofera informatii cu privire la modul in care politicile din domeniul cercetarii si al inovarii pot contribui la construirea unei Europe favorabile incluziunii, durabile, competitive si reziliente, prin valorificarea rolului esential al cercetarii si al inovarii ca sursa de prosperitate si catalizator al schimbarii, sustin reprezentantii CE.

De asemenea, raportul evidentiaza modul in care pandemia de coronavirus si invadarea Ucrainei de catre Rusia au determinat Europa sa isi consolideze gradul de pregatire pentru a reactiona rapid si in mod adecvat la provocari noi si neasteptate.

Conform documentului, desi reprezinta doar 6% din populatia lumii, UE este responsabila de aproximativ 18% din investitiile mondiale in cercetare si dezvoltare si 21% din publicatiile stiintifice cele mai citate la nivel mondial.

In ceea ce priveste productia tehnologica, UE este lider mondial in domeniul climei, insumand 23% din totalul cererilor de brevete. De asemenea, UE contribuie in mod semnificativ la alte domenii, cum ar fi bioeconomia (23%) si sanatatea (17%).

,,Aceasta pozitie este insa in curs de erodare, deoarece, in ultimii ani, principalii parteneri comerciali ai UE si-au imbunatatit performantele in materie de inovare intr-un ritm mai rapid. Investitiile in cercetare si dezvoltare din UE au scazut in timpul crizei, cu diferente semnificative intre sectoare. Principalii investitori din UE in cercetarea si dezvoltarea din domeniul sanatatii si al serviciilor TIC si-au sporit investitiile in cercetare si dezvoltare intre 2019 si 2020 (cu 10,3% si, respectiv, 7,2%), insa principalii investitori din UE in cercetarea si inovarea din alte sectoare si-au redus investitiile in cercetare si dezvoltare in timpul crizei, de exemplu in sectorul furnizorilor de TIC (-3,6%), al produselor chimice (-3,7%), al automobilelor (-7,2%) si in sectorul aerospatial (-22,6%)", se arata in comunicatul CE.

,,Raportul din 2022 privind performantele din domeniul stiintei, al cercetarii si al inovarii arata in ce masura cercetarea si inovarea sunt esentiale pentru construirea viitorului durabil si rezilient de care Europa are nevoie. Dubla tranzitie verde si digitala pur si simplu nu poate fi realizata in absenta unor sisteme solide de cercetare si inovare. Dovezile prezentate in raport vin in sprijinul viitoarei noastre comunicari referitoare la o noua agenda europeana pentru inovare", a declarat Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultura, educatie si tineret.

Sursa : www.mediafax.ro