13 oct 2021 - UE

Putin pledeaza pentru stabilizarea pietei gazelor si asteapta cooperarea cu UE. ,,Trebuie implementat un mecanism pe termen lung"

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat, miercuri, că este "foarte important" să fie stabilizată piaţa gazului natural şi a criticat din nou abordarea Uniunii Europene, subliniind că Rusia este un partener de încredere care aşteaptă continuarea cooperării.

"Trebuie implementat un mecanism pe termen lung de stabilizare a pietei energiei, un lucru foarte important in actuala situatie dificila", a declarat Vladimir Putin, cu ocazia participarii la forumul "Saptamana rusa a energiei", desfasurat la Moscova.

Vladimir Putin a reiterat, conform Agentiei France-Presse, ca tarile europene "au facut greseala de a se lasa pe mana invizibila a pietei", fara a mai prelungi contractele pe termen lung cu Rusia, care, potrivit liderului de la Kremlin, ramane un partener "fiabil" si isi respecta "obligatiile contractuale".

Administratia de la Moscova a semnalat intentia de a creste livrarile de gaze spre Uniunea Europeana, dar doar in baza unor contracte pe termen lung. "Daca exista cerere suplimentara de gaz, acest lucru se poate rezolva doar prin noi conditii contractuale", a afirmat miercuri ministrul rus al Energiei, Nikolai Sulghinov.

Saptamana trecuta, Vladimir Putin a respins criticile Uniunii Europene privind aprovizionarea cu gaz, afirmand ca liderii Uniunii Europene sunt responsabili pentru actuala criza, deoarece au vrut diversificarea surselor de aprovizionare. "Toate politicile lor au fost in sensul renuntarii la contracte pe termen lung, iar aceste politici s-au dovedit eronate. Au facut greseli", a declarat Vladimir Putin in urma cu o saptamana. Uniunea Europeana isi asigura aproximativ o treime din necesarul de gaze naturale din Rusia, dar in ultimii ani a semnalat ca vrea diversificarea surselor de energie.

Comisia Europeana a anuntat ca verifica informatii potrivit carora compania rusa Gazprom profita de pozitia dominanta pe piata pentru a favoriza majorarea tarifelor la gaz natural. "Verificam aceste informatii, impreuna cu vicepresedintele executiv al Comisiei Europene, Margrethe Vestager, responsabil de reglementarile privind concurenta; in mod evident, este o chestiune grava", a declarat acum o saptamana comisarul european al Energiei, Kadri Simson.

Administratia Joseph Biden a denuntat presiunile energetice exercitate de Rusia asupra Uniunii Europene, avertizand ca va colabora cu Bruxellesul pentru identificarea de solutii. Pe fondul criticilor, Moscova a anuntat disponibilitatea de a ajuta Europa, cerand insa reciprocitate. "Compania Gazprom isi indeplineste toate obligatiile fata de tarile europene, ba chiar furnizeaza in exces. Suntem pregatiti sa ajutam Europa sa depaseasca aceasta criza, dar Europa trebuie sa recunoasca necesitatea actiunilor reciproce. Si noi suntem dependenti de cei care cumpara gaz de la noi", a declarat vineri Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe.

Serghei Lavrov a acuzat Washingtonul ca vrea sa saboteze cooperarea energetica dintre UE si Rusia. "Statele Unite afirma sec ca a coopera cu Rusia este contrar intereselor europene in materie de securitate energetica. Vor sa traseze limite intre noi si sa distruga interdependenta", a subliniat ministrul de Externe de la Moscova.

Sursa : www.mediafax.ro