11 aug 2022 - UE

Proiect urias in cadrul UE. Olaf Scholz propune construirea unei conducte de gaz intre Portugalia si Europa Centrala

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a propus, joi, reactivarea proiectului construcţiei unei conducte de gaz între Portugalia şi Europa Centrală, în cadrul eforturilor de reducere a dependenţei de gazul rusesc.

"Eu sunt foarte interesat de o conducta de gaze de care in prezent, din pacate, ducem lipsa. Este vorba de o conducta pe care ar fi trebuit deja sa o construim intre Portugalia, Spania, prin Franta, spre Europa Centrala", a declarat Olaf Scholz, citat de revista Bild.

Cancelarul Germaniei a precizat ca a initiat deja demersuri la nivel european pentru lansarea proiectului. "Aceasta conducta ar contribui foarte mult acum la relaxarea situatiei si la detensionare. De aceea, am pledat pentru acest proiect in discutiile cu colegii mei din Spania si Portugalia, dar si cu presedintele Frantei si presedintele Comisiei Europene", a subliniat Olaf Scholz.

Proiectul gazoductului MidCat, intre Spania si Franta, a fost abandonat in urma cu cativa ani, in contextul in care tarile europene au preferat sa achizitioneze gaz din Rusia, la preturi mai mici. Insa, in contextul invaziei ruse in Ucraina, Uniunea Europeana vrea sa reduca dependenta de gazul rusesc.

Sursa : www.mediafax.ro