23 nov 2021 - UE

Pretul certificatului de carbon in UE atinge un nivel record impins de vremea rece si productia mai mica de energie eoliana

Preţul de referinţă european pentru certificatele de emisii de carbon a atins luni un nivel record de peste 71 de euro pe tonă, deşi îngrijorările legate de noile blocaje menite să limiteze creşterea infecţiilor cu COVID în Europa ar putea limita creşterile ulterioare, relatează Reuters.

Contractul EUA pentru 21 decembrie a atins un maxim de 71,21 euro pe tona, atingand un nou record pentru a sasea zi lucratoare consecutiva.

Vremea mai rece si productia mai mica de energie eoliana din aceasta saptamana au lasat mai mult loc pentru generarea de combustibili fosili, ceea ce s-ar putea traduce printr-o cerere mai mare de certificate, a declarat analistul Refinitiv Ingvild Sorhus intr-un comentariu de dimineata.

"Acestea fiind spuse, avand in vedere ca Europa este epicentrul pandemiei COVID-19, ingrijorarile legate de mai multe masuri de izolare si de o activitate mai redusa ar putea afecta pietele si, de asemenea, carbonul", a spus ea, adaugand ca perspectivele generale raman optimiste.

Preturile ridicate la gaze fac mai rentabil pentru companiile energetice sa arda carbune, care emite de doua ori mai mult dioxid de carbon decat gazul, ceea ce necesita mai multe certificate de carbon.

Sursa : www.mediafax.ro