18 iun 2019 - UE

Presedintia Consiliului UE a obtinut consensul privind extinderea si procesul de stabilizare

Consiliului Afaceri Generale a adoptat, marţi, la Luxemburg, sub mandatul Preşedinţiei române a Consiliului UE, reuniune prezidată de ministrul delegat pentru Afaceri Europene George Ciamba, concluziile privind extinderea şi procesul de stabilizare şi asociere, informează MAE.

,,In cadrul ultimei reuniuni a Consiliului Afaceri Generale sub mandatul Romaniei de Presedintie a Consiliului UE, prezidata de ministrul delegat pentru afaceri europene George Ciamba, presedintia romana a reusit obtinerea consensului pentru adoptarea concluziilor Consiliului privind extinderea si procesul de stabilizare si asociere, obiectiv care corespunde prioritatii strategice acordate de Presedintia romana a Consiliului UE politicii de extindere si avansarii relatiilor cu partenerii din regiune", a transmis MAE, intr-un comunicat de presa remis MEDIAFAX.

Plecand de la evaluarile si recomandarile din Pachetul Extindere al Comisiei Europene, dat publicitatii pe 29 mai, ,,Romania a depus eforturi sustinute atat in dialogul cu statele membre, cat si cu partenerii din regiune, intensificate in ultimele saptamani prin demersuri la nivel de ministru delegat si la nivelul echipei diplomatice a Presedintiei romane a Consiliului UE pentru realizarea obiectivului de adoptare a unui set de Concluzii echilibrat si cuprinzator pentru toti partenerii vizati de politica de extindere si de procesul de stabilizare si asociere", mai spune sursa citata. In acest sens, a fost obtinuta mentinerea momentului pozitiv si a dinamicii procesului de extindere, Presedintia romana reusind, in urma unui proces complex de negociere, sa adopte un limbaj ambitios si un calendar pentru o decizie clara si substantiala in acest sens cat mai curand posibil si nu mai tarziu de octombrie 2019.

,,Eforturile depuse de Presedintia romana a Consiliului au permis, astfel, atingerea consensului in jurul unei pozitii comune la nivelul Consiliului UE, in lumina recomandarilor Comisiei Europene privind deschiderea negocierilor de aderare cu R. Macedonia de Nord si Albania si a progreselor remarcabile realizate in ultimul an. Concluziile Consiliului saluta in mod deosebit Acordul istoric de la Prespa, care a pus capat disputei de 27 de ani pe tema numelui intre Skopje si Atena, a carui implementare pe durata Presedintiei Romaniei la Consiliul UE a reprezentat o evolutie majora si un exemplu pentru solutionarea in spirit european a disputelor bilaterale", conform comunicatul de presa al MAE. Solutia agreata prin consens la nivelul tuturor statelor membre reprezinta un semnal pozitiv in sensul prezervarii perspectivei europene clare pentru partenerii care indeplinesc pasii necesari in acest sens si o reconfirmare a faptului ca promovarea politicii de extindere, pe baza coeziunii interne a UE, contribuie la coerenta actiunii globale a UE, manifestata in primul rand in vecinatatea imediata. Potrivit sursei mentionate, concluziile adoptate, marti, reconfirma importanta politicii de extindere atat pentru parteneri, cat si pentru Uniunea Europeana in ansamblul sau si reafirma efectul transformator pe care acest proces continua sa il genereze in regiune.

,,In linie cu aceasta abordare, pe durata mandatului sau de Presedintie a Consiliului, Romania a actionat constant, inclusiv prin invitarea statelor candidate la evenimentele informale pe care le-a organizat, pentru a transmite un mesaj pozitiv partenerilor, esential pentru a stimula procesele cuprinzatoare de reforma si a consolida stabilitatea regiunii", a conchis MAE, in documentul de presa.

Tot marti, ministrul George Ciamba a predat, formal, Finlandei Presedintia Consiliului UE detinuta de Romania si care se incheie la finalul acestei luni.

,,Predarea Presedintiei romane a Consiliului UE Presedintiei finandeze a Consiliului UE. Mult succes prietenilor nostri finlandezi in urmatoarele sase luni! Multe multumiri Finlandei si Croatiei pentru o cooperare extraordinara in cadrul trioului Presedintiei", a scris George Ciamba, marti pe Twitter.

Sursa : www.mediafax.ro