20 sep 2022 - UE

Premierul Spaniei: Rusia este in razboi nu doar cu Ucraina, ci si cu intreaga UE

Preşedintele rus Vladimir Putin "foloseşte energia ca instrument de război", deoarece se simte ameninţat de valorile UE, a declarat Sánchez pentru POLITICO la New York, unde peste 150 de şefi de stat şi de guvern se reunesc pentru Adunarea Generală a Naţiunilor Unite.

Dar, in timp ce Putin a reusit sa creasca pretul energiei in Europa - fortand interventii masive pe piata pentru a reduce durerea financiara a gospodariilor si companiilor, Sanchez a insistat ca Moscova impinge, de fapt, UE sa se apropie.

In opinia lui Sanchez, blocul comunitar invata din crizele succesive care au afectat continentul din 2008 incoace, premierul spaniol citand drept cele mai recente exemple ale acestei tendinte acordurile dintre guvernele UE de punere in comun a datoriilor, de coordonare a investitiilor in domeniul apararii si de renuntare la energia ruseasca.

Sistemul energetic european este acum "o piata care nu functioneaza", a declarat Sanchez, ceea ce necesita politici noi si creative, care ar fi fost de neconceput cu doar cativa ani in urma. "Invatand din modelul pandemiei, de ce sa nu centralizam achizitiile de gaze, asa cum am facut cu vaccinurile?", a intrebat premierul.

Liderii politici europeni se confrunta acum cu o tensiune semnificativa intre promisiunile lor costisitoare de a trece la energia verde si nevoia de a mentine lumina si incalzirea aprinse pe masura ce se apropie iarna. "Nu folositi aceasta criza energetica pentru a bloca inaintarea in ceea ce priveste criza climatica", si-a indemnat Sanchez colegii in marja Adunarii Generale a ONU.

Intr-un interviu separat, Werner Hoyer, presedintele Bancii Europene de Investitii, a declarat pentru ca "liderii politici din Europa se afla intr-o situatie foarte, foarte, foarte, foarte dificila". Hoyer a mentionat ca liderii se confrunta cu cerinte dificile din partea alegatorilor lor interni, dar a spus ca nu isi pot permite sa reduca investitiile in energia verde, chiar si in contextul unei recesiuni.

"Vom asista la o reducere a nivelului de trai. Iar acest lucru, pentru un politician nu este usor de inghitit si de explicat poporului sau", a avertizat Hoyer.

Sanchez, un social-democrat, a declarat ca este constient de amenintarea populista cu care se confrunta, inclusiv din partea partidului de extrema dreapta Vox din Spania, in conditiile in care inflatia in crestere si criza costului vietii duce la nemultumiri care mocnesc in tarile din jurul UE.

Sursa : www.mediafax.ro