13 aug 2022 - UE

Premierul Estoniei vrea ca rusii sa nu mai poata calatori in UE. Medvedev a numit-o "nazista"

Premierul estonian, Kaja Kallas, s-a plâns din nou că lipsa unor restricţii de călătorie cuprinzătoare în spaţiul Schengen pentru ruşi reprezintă o povară "nedreaptă" pentru ţările vecine Rusiei.

Statele baltice Estonia si Letonia au inasprit deja regulile de intrare, iar Finlanda are in vedere propuneri similare. Insa Germania si Comisia Europeana resping inghetarea generala a vizelor turistice rusesti.

"Europa a interzis calatoriile aeriene dinspre Rusia catre Europa. Acest lucru inseamna ca singura modalitate prin care rusii pot ajunge in Europa este prin doar trei tari - Finlanda, Estonia si Letonia. Asadar, nu este foarte corect ca toate celelalte tari din Schengen sa elibereze aceste vize, dar noi trei sa purtam de fapt povara" a declarat Kallas, potrivit .

Kallas a declarat ca reactiile ostile ale Kremlinului la dezbaterile privind restrictiile de calatorie au aratat ca o interdictie de intrare pentru cetatenii rusi ar putea fi un instrument eficient pentru a completa alte sanctiuni.

In replica, fostul presedinte rus Dmitri Medvedev a numit-o pe Kaja Kallas "nazista".

Cu o zi mai devreme, premierul finlandez, Sanna Marin, a declarat intr-un interviu televizat ca "nu este corect ca, in timp ce Rusia duce un razboi agresiv, brutal, de agresiune in Europa, rusii sa poata duce o viata normala, sa calatoreasca in Europa, sa fie turisti".

Sursa : www.mediafax.ro