21 iul 2021 - UE

PNRR. 16 state membre ale UE au planurile aprobate. Tara cu cel mai bun Plan de redresare si rezilienta. Ce se intampla cu PNRR-ul Romaniei?

Printre statele care se pot apuca de treaba cu banii europeni pusi la dispozitiepentru revenirea postpandemie se numara Croatia, Cipru, Lituania si Grecia, alaturi de economiile majore cum sunt Germania, Italia, Franta si Spania. este inca in analiza la Comisia Europeana, momentan.

,,Grecia este un exemplu de tara care iese foarte rapid din lignit si care preia la fel de rapid tendintele din regenerabile. Tranzitia Greciei este mai usoara decat cea a Romaniei datorita deciziilor deja luate, dar si conditiilor economice. Un alt avantaj al Greciei in aceasta tranzitie este ca sistemul de incalzire este deja electrificat", a declarat Frans Timmermans, vice-presedinte executiv al Comisiei Europene, cel care conduce de la cel mai inalt nivel realizarea si implementarea Green Deal, in urma cu o saptamana in cadrul unei intalniri cu cativa jurnalisti.

PNRR. Grecia este laudata pentru Planul sau

Grecia va primi 30,5 miliarde de euro, dintre care 17,8 miliarde de euro vor fi granturi, iar restul imprumuturi. Printre tintele din planul Greciei se afla dezvoltarea interconexiunilor din insulele Ciclade, pentru a sustine astfel potentialul de energie verde al zonei, renovarea a mai bine de 100.000 de locuinte sau instalarea a 8.000 de puncte de incarcare pentru masinile electrice.

Partea de imprumuturi, de exemplu, va merge exclusiv catre sistemul privat, sumele fiind gestionate de sistemul bancar elen, fara vreo implicare din partea statului. Prin utilizarea sumelor, obiectivul Greciei este de a avea o crestere economica de 7% anual pana in 2026 si de a crea 180.000 de noi locuri de munca.

Planul Greciei detaliaza 106 proiecte de investitii, fara a fi mentionate nume de companii.

PNRR-ul Romaniei va fi modificat

Spre comparatie, PNRR-ul Romaniei urmeaza sa fie modificat prin exlcuderea companiilor nominalizate la fonduri europene, cel putin pe zona de energie. Grup Servicii Petroliere (GSP), compania omului de afaceri Gabriel Comanescu, era singura entitate privata care era mentionata in planul prin care Romania vrea sa atraga 29,2 mld. euro pentru redresarea postpandemie. Alaturi de GSP, Romgaz, Hidroelectrica, Electrica sau Nuclearelectrica erau alte firme nominalizate pe lista proiectelor prin care Romania spera sa atrga fondurile europene. Insa potrivit unor declaratii facute de ministrul energiei Virgil Popescu intr-un interviu acordat G4Media.ro, toate proiectele vor fi scoase din PNRR, fiind astfel impulsionata competitia.

In comparatie cu cele 16 state membre UE care sunt gata sa puna banii la treaba, Romania ar putea primi banii abia la toamna. Premierul Florin Citu a dat recent asigurari ca acest lucru nu este o problema pentru ca sunt si alte state in situatia Romaniei, cu planurile neaprobate.

CITESTE SI:

Problema este ca nu doar la atragerea banilor din sunt probleme, Romania fiind cu temele nefacute si pentru un alt mecanism de finantare, Fondul de Modernizare.

,, are oportunitatea de a accesa in perioada 2021-2030 circa 6-7 miliarde euro din suma alocata prin Fondul pentru Modernizare, instrument proiectat de Uniunea Europeana pentru a finanta investitii destinate modernizarii sectorului energetic in zece state europene. Tara noastra risca sa rateze primul an din acest program investitional, din cauza lipsei mecanismelor nationale de implementare a proiectelor de modernizare energetica", spuneau recent consultantii de la Horvath.

Fondul de Modernizare este special croit pentru zece tari cu venituri mai scazute, banii fiind destinati proiectelor de energie regenerabila, eficienta energetica, stocarea energiei, imbunatatirea infrastructurii energetice si tranzitia justa din regiunile miniere.

Fondul pentru Modernizare a fost alocat catre 10 tari membre ale Uniunii Europene, unde PIB-ul pe cap de locuitor este mai mic de 60% din media UE.

Cele 10 tari care beneficiaza de Fondul pentru Modernizare

Statele care au primit unda verde sunt Letonia, Estonia, Croatia, Lituania, Bulgaria, Ungaria, Slovacia, Polonia, Cehia si Romania.

De exemplu, Cehia se numara printre cele cinci tari care au finalizat deja cadrele de implementare a proiectelor prin care vor accesa Fondul pentru Modernizare. Astfel, 39% din bugetul care ii revine va merge catre dezvoltarea sectorului de energie regenerabila, iar 26% in modernizarea sistemului de generare si distribuire a energiei termice, in special in Praga.

Sursa : www.mediafax.ro