23 feb 2021 - UE

Pasaportul de vaccinare pe masa UE. Grecia cere statelor membre sa ,,actioneze rapid" pentru a lansa documentul

Introducerea pasapoartelor de vaccinare care ar putea permite turistilor si oamenilor de afaceri sa se deplaseze intre tari dupa inoculare va fi discutata la summitul UE care incepe joi.

O serie de state conduse de Grecia au lansat ideea luna trecuta, insa blocul este divizat, iar diplomatii considera ca adoptarea timpurie a sistemului propus este improbabila, din cauza temerilor ca vor institui un sistem discriminatoriu pe doua niveluri al dreptului de calatorie ale cetatenilor.

Turismul este vital pentru Grecia, reprezentand aproximativ o cincime din PIB. In ciuda redeschiderii partiale din vara trecuta, restrictiile privind calatoriile internationale au dus la o scadere de 4% din PIB-ul Greciei, sugereaza estimarile ONU, deoarece veniturile din hoteluri si cazare au scazut cu doua treimi.

Sectorul grec se bazeaza aproape in totalitate pe turismul international, populatia interna fiind prea mica si inca prea constransa financiar dupa criza datoriilor din 2008 pentru a compensa o scadere a vizitatorilor externi.

Germanii reprezinta cel mai mare numar de turisti internationali in Grecia, aproximativ 4,4 milioane de vizite in 2018, potrivit OECD. Vizitatorii din Marea Britanie, care nu mai este membra a UE, vin pe locul doi.

Atena a inaintat des ideea pasapoartelor de vaccinare. Acesta a gasit sprijin din partea statelor membre cu sectoare turistice mari.

Sursa : www.mediafax.ro