23 nov 2021 - UE

Parlamentul UE aproba planul de reformare a Politicii Agricole Comune (PAC)

Parlamentul European a adoptat, marţi, planul de reformare a Politicii Agricole Comune (PAC), un proiect în valoare de 387 de miliarde de euro pentru perioada 2023-2027 care a făcut obiectul unor negocieri intense cu reprezentanţii Comisiei Europene şi ai Consiliului UE.

Planul de reforma a fost adoptat cu 452 de voturi pentru, 178 impotriva si 57 de abtineri.

"Parlamentul European si-a dat acordul pentru noua Politica Agricola a Uniunii Europene. Aceasta versiune reformata isi propune sa fie mai ecologica, mai corecta, mai flexibila si mai transparenta", anunta Parlamentul UE intr-un comunicat postat pe site-ul propriu si vizualizat de MEDIAFAX.

Potrivit Parlamentului European, noua Politica Agricola Comuna (PAC) prevede inasprirea masurilor de protejare a biodiversitatii si adera la legile si angajamentele UE in domeniul mediului inconjurator si protejarii climei. "Statele membre vor fi obligate sa asigure ca cel putin 35% din bugetele pentru dezvoltare rurala si cel putin 25% din platile directe vor fi alocate masurilor de protejare a mediului si climei", precizeaza Parlamentul European.

Conform planului, 10% dintre platile directe acordate prin bugetul comunitar in domeniul agriculturii sunt destinate fermelor mici si mijlocii. De asemenea, sunt prevazute fonduri de rezerva in valoare de 450 de milioane de euro, care vor fi utilizate in situatii de instabilitate a pietelor.

"Ca efect al presiunilor Parlamentului European, reglementarile UE in sectoarele agricole vor fi monitorizate mai bine, iar incalcarile vor fi penalizate prin cooperarea intre inspectorii nationali din domeniul muncii si agentiile care efectueaza plati prin Politica Agricola Comuna", subliniaza Parlamentul UE.

Noile reglementari prevazute in Politica Agricola Comuna urmeaza sa fie aprobate formal de Consiliul Uniunii Europene si ar urma sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2023.

In iunie, negociatorii Parlamentului UE, ai Comisiei Europene si ai Consiliului UE au convenit asupra proiectului de reformare a Politicii Agricole Comune (PAC). Planul are o valoare de 387 de miliarde de euro si urmeaza sa fie finantat prin Fondul european de garantii in agricultura (EAGF) si prin Fondul agricol european pentru dezvoltare rurala (EAFRD).

Sursa : www.mediafax.ro