27 mar 2020 - UE

Parlamentul European a aprobat masuri sprijin la nivel UE pentru pandemia de COVID-19

Parlamentarii europeni au votat, joi seara, trei propuneri urgente in cadrul unei sesiuni plenare extraordinare, ca masuri urgente menite sa ajute cetatenii si intreprinderile sa faca fata crizei produse de pandemia de COVID-19.

Masurile au fost supuse la vot in plen la mai putin de doua saptamani de la prezentarea lor de catre Comisie, transmite Parlamentul European intr-un comunicat de presa.

Cele trei propuneri aprobate sunt: Initiativa pentru investitii in raspunsul la coronavirus (Corona Response Investment Initiative), extinderea Fondului de solidaritate al UE si suspendarea temporara a normelor UE privind sloturile orare pe aeroporturile comunitare.

Corona Response Investment Initiative reprezinta o serie de masuri menite sa mobilizeze 37 miliarde Euro din fondurile UE disponibile cat mai curand posibil pentru cetatenii, regiunile si tarile cel mai grav afectate de pandemia de coronavirus.

Fondurile vor fi directionate catre sistemele de sanatate, IMM-uri, pietele fortei de munca si alte parti vulnerabile ale economiilor statelor membre ale UE. Propunerea a fost adoptata cu 683 voturi pentru, unul impotriva si patru abtineri, se arata in comunicatul PE.

Euro deputatii au aprobat si extinderea Fondului de solidaritate al UE pentru a acoperi urgentele in domeniul sanatatii publice.

Masurile din cadrul acestui pachet vor pune la dispozitie tarilor europene pana la 800 de milioane EUR in 2020. Operatiunile eligibile in cadrul fondului vor fi extinse pentru a include acordarea de sprijin in cazul unei urgente majore in domeniul sanatatii publice, inclusiv asistenta medicala, precum si masuri de prevenire, monitorizare sau control al raspandirii bolilor. Propunerea a fost adoptata cu 671 voturi pentru, trei impotriva si 14 abtineri.

Masura privind suspendarea temporara a normelor UE privind sloturile orare pe aeroporturile comunitare va impiedica transportatorii aerieni sa opereze zboruri goale in timpul pandemiei.

,,Prin aceasta suspendare temporara, companiile aeriene nu mai sunt obligate sa utilizeze sloturile de decolare si de aterizare planificate, pentru a le pastra in urmatorul sezon. Pe toata durata verii, de la 29 martie pana la 24 octombrie 2020, se va renunta astfel la regula folosesti sau pierzi. Propunerea a fost adoptata cu 686 voturi pentru, niciunul impotriva si doua abtineri", se arata in comunicatul PE.

Dupa votul de joi, Consiliul Europei trebuie sa aprobe in mod oficial pozitia Parlamentului si apoi masurile adoptate vor intra in vigoare dupa publicarea in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene in zilele urmatoare.

Sursa : www.mediafax.ro