06 ian 2022 - UE

ONU, UE si SUA, ingrijorate de criza din Kazahstan. Se cauta o solutie politica

Naţiunile Unite, Uniunea Europeană şi SUA au exprimat preocupări, joi, în legătură cu revoltele violente din Kazahstan, cerând respectarea drepturilor fundamentale şi evitarea intervenţiilor militare externe, în contextul în care confruntările s-au soldat cu zeci de morţi şi peste 1.000 de răniţi.

"Oamenii au dreptul sa protesteze in mod pasnic si sa se exprime liber. Oricare ar fi furia si orice nemultumiri ar avea, manifestantii nu trebuie sa recurga la violente", a declarat Michele Bachelet, Inaltul comisar ONU pentru Drepturile Omului.

La randul sau, Josep Borrell Fontelles, Inaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe si Politici de Securitate, a cerut evitarea interventiilor militare externe. "Exprim preocupari majore privind evolutiile din Kazahstan. Trebuie garantate drepturile si securitatea civililor. Asistenta militara externa aminteste de situatii care trebuie evitate. Uniunea Europeana este pregatita sa ofere sustinere in aceasta criza", a declarat oficialul UE.

Secretarul de Stat american, Antony Blinken, a discutat, joi, cu ministrul de Externe din Kazahstan, Muhtar Tileuberdi. Antony Blinken "a reafirmat sustinerea deplina a Statelor Unite pentru institutiile constitutionale din Kazahstan si pentru libertatea presei, pledand pentru solutionarea crizei pe cale pasnica, prin respectarea drepturilor individuale", a transmis Departamentul de Stat de la Washington.

Cel putin 12 agenti ai fortelor de ordine si zeci de protestatari au fost ucisi in confruntarile din Kazahstan, izbucnite ca reactie la majorarea preturilor la carburanti. Alte peste 1.000 de persoane au fost ranite, 400 fiind spitalizate, dintre care 62 sunt in stare grava, potrivit celor mai noi date transmise de Ministerul Sanatatii din Kazahstan.

Zeci de mii de protestatari au atacat numeroase sedii ale institutiilor si au distrus magazine si vehicule. "Zeci de atacatori au fost lichidati", a declarat joi Saltanat Azirbek, un purtator de cuvant al Politiei, citat de postul Khabar-24.

Organizatia Tratatului pentru Securitatea Colectiva, o alianta militara condusa de Rusia, a anuntat trimiterea de forte de mentinere a pacii in Kazahstan, intr-o misiune cu durata limitata.

Presedintele Kazahstanului, Kassym-Jomart Tokayev, a avertizat ca autoritatile vor interveni dur pentru oprirea revoltelor, organizate, in opinia lui, de "grupari teroriste". Resedinta prezidentiala din Almati a fost incendiata de protestatari. De asemenea, aeroporturile din Almati si din alte doua orase sunt inchise, iar starea de urgenta a fost instituita in toata tara pentru o perioada de doua saptamani.

Kassym-Jomart Tokayev a anuntat demiterea fostului presedinte Nursultan Nazarbayev din functia de director al Consiliului pentru Securitate Nationala, un organism decizional influent. Guvernul condus de premierul Askar Mamin si-a prezentat demisia, iar prim-ministru interimar a fost numit Alichan Smajylow.

Sursa : www.mediafax.ro