30 sep 2020 - UE

OMC a autorizat UE sa majoreze taxele vamale pentru bunuri americane de 4 mld. dolari

Organizatia Mondiala a Comertului a autorizat Uniunea Europeana sa impuna tarife asupra marfurilor SUA in valoare de 4 miliarde de dolari, pentru a riposta impotriva subventiilor acordate de planificatorul american Boeing Co BA.N, au spus persoane familiare cu aceasta chestiune.

Decizia ofera un nou motiv pentru potentiale frictiuni comerciale cu saptamani inainte de alegerile prezidentiale din SUA din noiembrie, dupa ce Washingtonul a inceput anul trecut sa impuna tarife pentru marfuri UE in valoare de 7,5 miliarde de dolari, pentru sprijinul acordat de stat companiei Airbus.

Cele doua parti sunt blocate intr-o disputa de 16 ani la OMC, cu sediul la Geneva, cu privire la ajutorul acordat industriilor lor aeronautice, cazuri care reprezinta in prezent cea mai mare disputa comerciala din lume.

Partile au fost informate vineri de decizia OMC, iar hotararea va fi publicata peste cateva saptamani.

Reprezentantul comercial al SUA si biroul UE din Washington nu au raspuns imediat la cererile de comentarii.

Surse din ambele parti au declarat ca tarifele UE pentru produse precum avioanele Boeing, care trebuie inca sa fie adoptate in mod oficial de OMC, nu vor fi impuse inainte de alegerile prezidentiale din 3 noiembrie, deoarece Bruxellesul incearca sa evite inflamarea unei campaniei prezidentiale din SUA.

Cu toate acestea, ambele parti si-ar putea anunta victoria, SUA invocand valoarea mai mare a tarifele.

Surse europene au declarat ca suma anuntata nu include taxe de 4,2 miliarde de dolari decise intr-un caz anterior, ceea ce ofera UE un total de 8,2 miliarde de dolari.

Statele Unite spun ca respectiva decizie, care i-a permis Uniunii Europene sa riposteze la tratamentul fiscal special pentru exportatorii americani, decizie pe care UE nu a implementat-o niciodata, nu mai este valabila deoarece o lege care genera sistemul in litigiu a fost abrogata in 2006.

OMC a refuzat sa fie atrasa in controversa privind tarifele neutilizate, spunand ca nu are nimic de adaugat la hotararile anterioare.

Sursa : www.mediafax.ro