08 iun 2023 - UE

Olaf Scholz vrea reformarea procesului decizional in cadrul UE si cere un nou cadru fiscal

Uniunea Europeană ar trebui să modifice sistemul de vot în procesul decizional în domeniul fiscal şi în materie de politică externă, a afirmat joi cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, cerând reforme pentru crearea unui cadru fiscal stabil.

"O Uniune Europeana extinsa trebuie reformata. Avem nevoie de mai multe decizii cu majoritate calificata in materie de politica externa si in domeniul fiscal. Unanimitatea in toate deciziile nu creeaza legitimitatea democratica la nivelul maxim", a afirmat Olaf Scholz, la Roma, cu ocazia intalnirii cu premierul Italiei, Giorgia Meloni. Olaf Scholz se refera la procesul decizional in domenii-cheie in cadrul Consiliului Uniunii Europene.

Liderul de la Berlin a pledat pentru reformarea regulilor bugetare in cadrul Uniunii Europene. "Avem nevoie de stabilitate fiscala, de reglementari clare care sa fie respectate, de un cadru comun si transparent. Nu pot fi lasate doar anumite state in crize de austeritate", a insistat Scholz.

Cancelarul Germaniei a salutat, conform cotidianului Il Sole 24 Ore, relatiile cu Italia. "Italia este un partener si un prieten de incredere. In cadrul NATO, in cadrul Grupului G7, in cadrul G20, colaboram cu Roma, suntem de acord si ne raportam unii la ceilalti", a subliniat Scholz.

La randul sau, premierul Italiei, Giorgia Meloni, a cerut reglementari fiscale "flexibile" in Uniunea Europeana. "Din punctul meu de vedere, este necesar un nou Pact de Stabilitate, care sa stimuleze cresterea economica. Competitivitatea europeana are nevoie sa fie sustinuta de o viziune si de reguli adecvate, este important sa fie reguli fiscale flexibile", a afirmat Giorgia Meloni.

Premierul Italiei a cerut intensificarea cooperarii intre statele UE pentru gestionarea imigratiei extracomunitare. "Speram sa ajungem la un acord pentru a proteja interesele tuturor natiunilor", a subliniat Meloni.

Sursa : www.mediafax.ro