28 ian 2023 - UE

Oficial UE: Rusia a trecut la alt nivel al atacurilor si incepe sa evoce ideea unui "razboi cu NATO"

Rusia a trecut la alt nivel al invaziei militare în Ucraina, lansând o serie de atacuri asupra obiectivelor civile, iar preşedintele Vladimir Putin a început să evoce conceptul unui "război cu NATO", afirmă un oficial de rang înalt din cadrul Uniunii Europene.

Stefano Sannino, secretar general al Serviciului European de Actiune Externa (EEAS), a jusificat deciziile Statelor Unite si Germaniei de a furniza Ucrainei tancuri occidentale avansate si a criticat atitudinea presedintelui Rusiei, Vladimir Putin, care pare sa schimbe linia politica privind conflictul impotriva Ucrainei.

Vladimir Putin "a trecut de la conceptul operatiunii speciale la un concept al unui razboi cu NATO si Occidentul", a declarat Stefano Sannino, intr-o conferinta de presa organizata in Japonia, in cadrul unui turneu in zona Asia-Pacific, informeaza agentia The Associated Press.

Stefano Sannino sustine ca furnizarea de tancuri ultramoderne de catre Statele Unite si Germania are rolul de a-i ajuta pe ucraineni sa se apere mai eficient, nu de a-i transforma in agresori. "Cred ca cele mai recente actiuni in privinta livrarilor de armament sunt o evolutie a situatiei si a faptului ca Rusia a inceput sa mute razboiul intr-o etapa diferita", a afirmat Stefano Sannino, notand ca armata rusa comite "atacuri generalizate" asupra civililor si oraselor, nu asupra obiectivelor militare.

Uniunea Europeana nu aduce razboiul intr-o noua etapa, ci "doar ofera posibilitatea salvarii de vieti", "permitandu-le ucrainenilor sa se apere de aceste atacuri barbare", a insistat Sannino.

Rusia a acuzat, joi, natiunile occidentale de implicare directa in razboiul din Ucraina, in contextul deciziei privind transferul de tancuri avansate. "Exista constant declaratii din capitalele europene si de la Washington ca trimiterea diverselor sisteme de armament in Ucraina, inclusiv tancuri, nu inseamna in niciun fel implicarea acestor tari sau a Aliantei in ostilitatile din Ucraina. Noi, in mod categoric, nu suntem de acord cu aceasta pozitie si, la Moscova, orice face Alianta si capitalele mentionate este considerata o implicare directa in conflict. Vedem ca acest lucru se intensifica", a afirmat Dmitri Peskov, purtatorul de cuvant al Presedintiei Rusiei.

Presedintele SUA, Joseph Biden, a afirmat ca oferirea de asistenta militara Ucrainei, inclusiv prin furnizarea de tancuri ultramoderne, nu constituie o "amenintare ofensiva" la adresa Rusiei. La randul sau, cancelarul german, Olaf Scholz, a reafirmat ca, desi va continua sa ofere asistenta militara Ucrainei, nu vrea ajungerea la un razboi intre Rusia si Alianta Nord-Atlantica. "Am luat toate deciziile prin cooperare stransa cu aliatii nostri. Vom continua in acelasi mod. Germania va continua sa ofere sprijin Ucrainei, dar va incerca sa evite o escaladare spre un conflict militar intre Rusia si NATO", a subliniat Scholz. Si Franta a respins acuzatiile Rusiei privind implicarea directa a tarilor occidentale in razboiul din Ucraina. "Raspundem foarte clar ca nu suntem in razboi cu Rusia si ca nu este niciunul dintre partenerii nostri", a comunicat Ministerul de Externe de la Paris.

Sursa : www.mediafax.ro