23 sep 2023 - UE

Oficial: UE nu vrea sa se decupleze de China, dar trebuie sa se protejeze / Importam la cifre record din China - deficitul comercial este de 400 de miliarde de euro

Uniunea Europeană nu are nicio intenţie de a se decupla de China, dar trebuie să se protejeze atunci când se abuzează de deschiderea sa, a declarat vicepreşedintele executiv al blocului, Valdis Dombrovskis, în timp ce ambele părţi încearcă să calmeze tensiunile crescânde legate de geopolitică şi comerţ.

Relatiile au devenit tensionate din cauza legaturilor dintre Beijing si Moscova, dupa ce fortele rusesti au patruns in Ucraina.

Blocul comunitar a inregistrat anul trecut un comert bilateral record cu China, dar acesta este "foarte dezechilibrat", a declarat Dombrovskis sambata, intr-un discurs sustinut la conferinta anuala Bund Summit din Shanghai, citand un deficit comercial de aproape 400 de miliarde de euro.

Dombrovskis, care este si comisarul pentru comert al blocului comunitar, se afla intr-o vizita de patru zile in China, in cautarea unor legaturi economice mai echilibrate cu UE, relateaza Reuters.

UE pune deficitul sau comercial de 400 de miliarde de euro partial pe seama restrictiilor impuse de China companiilor europene.

O "mie" de bariere in calea accesului pe piata au propulsat deficitul comercial la "cel mai ridicat din istoria omenirii", a deplans joi ambasadorul UE in China, Jorge Toledo, in cadrul unui forum la Beijing.

Dialogul economic si comercial de luni dintre Dombrovskis si vicepremierul chinez He Lifeng, a zecea discutie de acest fel din 2008 incoace, va fi un "test decisiv" pentru cele doua parti, a relatat publicatia chineza Global Times.

Sursa : www.mediafax.ro