10 iul 2018 - UE

MONITORUL APARARII | UE si NATO au stabilit intensificarea cooperarii pentru securitate, prin combaterea riscurilor comune

Uniunea Europeană şi Alianţa Nord-Atlantică au stabilit, marţi, intensificarea cooperării, în scopul protejării cetăţenilor statelor membre, prin amplificarea interoperabilităţii militare, combaterea terorismului şi ameninţărilor convenţionale şi neconvenţionale.

"Tocmai am semnat o Declaratie comuna UE-NATO, care aduce cooperarea intre Uniunea Europeana si Alianta Nord-Atlantica la urmatorul nivel. Obiectivul este clar. Vrem sa protejam cetatenii europeni prin toate mijloacele posibile disponibile si nu exista un partener mai bun decat NATO. De aceea, am stabilit astazi sa consolidam relatiile UE-NATO in domeniile de importanta cruciala. Acestea includ imbunatatirea mobilitatii militare a trupelor si echipamentelor, activitati de pregatire pentru atacuri cibernetice si hibride, combaterea terorismului si oprirea traficului de imigranti pe Marea Mediterana", a afirmat Donald Tusk, presedintele Consiliului European.

"In urma cu doi ani, la Varsovia, am convenit sa consolidam cooperarea UE-NATO in scopul promovarii pacii si stabilitatii in spatiul euro-atlantic. Eforturile noastre in acest sens se axeaza pe asistenta reciproca pentru imbunatatirea securitatii cetatenilor nostri si pentru consolidarea relatiilor transatlantice. Cooperarea noastra indelungata s-a dezvoltat substantial, fiind in prezent la un nivel fara precedent din punctul de vedere al calitatii, scopului si fortei. Impartasim aceleasi valori si aceeasi determinare in a aborda impreuna provocarile cu care ne confruntam. Securitatea noastra este interconectata, iar astazi ne-am intalnit la Bruxelles pentru a reafirma importanta si necesitatea cooperarii, pentru a sublinia ca securitatea noastra si initiativele in domeniul apararii genereaza beneficii reciproce", se arata in Declaratia de cooperare UE-NATO semnata de presedintele Consiliului European, Donald Tusk, de presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, si de secretarul general al Aliantei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

"In consultare cu statele membre UE si cu aliatii NATO, in colaborare si pentru beneficiul tuturor, partaneriatul nostru va continua sa se desfasoare in spiritul deschiderii reciproce si in conformitate cu autonomia decizionala si cu procedurile organizatiilor noastre, fara prejudicierea caracterului specific al securitatii si politicilor de aparare ale statelor membre. In acest context, consideram ca transparenta este esentiala. Incurajam cea mai mare implicare posibila a statelor NATO care nu sunt membri UE in initiative. Incurajam cea mai mare implicare posibila a statelor UE care nu sunt membre NATO in initiative", precizeaza documentul.

"Implementam obiectivele stabilite acum doi ani, inclusiv urmatoarele actiuni: - cooperarea maritima in Marea Mediterana contribuie la combaterea traficului de imigranti (...); - am intensificat abilitatea de a raspunde la amenintari hibride: intensificam pregatirea pentru crize, facem din timp schimb de informatii despre atacuri cibernetice, contracaram dezinformarea, construim determinarea statelor membre si partenere, testam procedurile prin exercitii coordonate; - oferim sustinere pentru capabilitatile de aparare si securitate ale vecinilor din Est si din Sud", subliniaza Declaratia UE-NATO, precizand ca tarile membre vor pune accent pe mobilitate militara, pe combaterea terorismului, pe intensificarea rezistentei la riscurile chimice, radiologice si nucleare.

CITESTE CONTINUAREA ARTICOLULUI IN MONITORUL APARARII SI SECURITATII

Sursa : www.mediafax.ro