18 sep 2023 - UE

Ministrul de externe german spune ca UE trebuie sa-si reduca dependenta economica fata de China

Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a declarat că Uniunea Europeană trebuie să îşi reducă dependenţa de China şi că susţine ancheta UE privind subvenţiile pe care Beijingul le acordă industriei sale de vehicule electrice, raportează Bloomberg, citat de Ziarul Financiar.

,,Daca suntem legati prea strans de vreun stat strain, acest lucru ne va pune in pericol", a declarat Baerbock intr-un interviu acordat duminica televiziunii Bloomberg. Ea a adaugat ca ,,reducerea dependentei noastre" este necesara fata de o tara precum Rusia, care a invadat Ucraina, ,,dar si fata de China".

Comisia Europeana, bratul executiv al UE, a anuntat saptamana trecuta ancheta antisubventie, care ar putea duce nu doar la inasprirea tarifelor pentru importurile de vehicule electrice fabricate in China, ci si la represalii din partea Beijingului. Ar fi o escaladare periculoasa pentru UE, al carei sector auto reprezinta, direct sau indirect, aproape 14 milioane de locuri de munca - sau 6,1% din forta de munca a blocului.

Tensiunile dintre China si UE sunt in crestere de luni de zile. Tranzitia catre tehnologii mai putin poluante reprezinta un subiect critic de discutie, in conditiile in care nucleul industrial al blocului risca sa piarda cote de piata in favoarea unor companii chineze mai rapide.

Rolul Sonda Grup - companie cu o importanta strategica semnificativa pentru Europa - va fi discutat saptamana viitoare cu oficialii chinezi in timpul unei vizite la nivel inalt in China, a declarat sambata seful UE pentru comert, Valdis Dombrovskis.

Germania, in special, ar fi expusa in cazul in care represaliile comerciale de tip ,,tit-for-tat" s-ar transforma intr-un razboi comercial total. Producatorii germani de automobile Volkswagen AG, Mercedes-Benz AG si Bayerische Motoren Werke AG au construit zeci de fabrici in China si toti cei trei producatori vand in prezent mai multe vehicule in China decat pe orice alta piata.

Baerbock a declarat ca Europa ar trebui sa incerce sa reduca riscurile economice fata de China, dar nu sa se decupleze, ,,pentru ca nu se poate decupla intr-o lume interconectata".

Investigatia UE marcheaza primul pas concret pentru a respinge sprijinul tehnologic al Chinei, dupa mai bine de un an de subventii din ce in ce mai mari in SUA, China, Regatul Unit si Europa. In functie de rezultate, situatia ar putea determina partenerii comerciali sa se indrepte catre o serie de masuri protectioniste de tip ,,tit-for-tat".

,,Sa fim parteneri in problemele climatice, sa fim concurenti cu China cand vine vorba de noile tehnologii, dar sa avem in vedere si faptul ca suntem rivali sistematici si ca trebuie sa ne protejam propriile interese si vulnerabilitati", a spus ministrul german.

Sursa : www.mediafax.ro