26 mai 2023 - UE

Migratia agita spiritele in UE: relocarea obligatorie nu este in pactul european. Polonia a facut scandal

Afirmaţia îi aparţine ministrului suedez Maria Malmer Stenegard, clarificând conţinutul propunerii de mediere a preşedinţiei Consiliului UE privind Pactul european privind migraţia şi azilul.

Propunerea de mediere a presedintiei suedeze a Consiliului UE cu privire la noul pact european privind migratia si azilul nu prevede nicio ipoteza de relocare obligatorie a migrantilor din tarile de prima sosire in alte state europene.

Acest lucru a fost clarificat de ministrul suedez al Migratiei, Maria Malmer Stenergard, intr-un tweet preluat si sustinut de comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, care a definit precizarea drept ,,o clarificare importanta si oportuna cu privire la propunerile UE privind migratia".

,,Am aflat - a scris Stenergard - ca au existat intrebari cu privire la cea mai recenta propunere a presedintiei suedeze privind regulamentul privind gestionarea azilului si migratiei. Sa fiu clar: relocarea obligatorie nu a fost, nu este si nu va fi in propunere", a specificat ministrul.

I have understood that there have been questions regarding the latest proposal by the Swedish Presidency on the Asylum and Migration Management Regulation. Let me be clear: mandatory relocation was not, is not and will not be in the proposal. (1/2)

-- Maria M Stenergard (@MariaStenergard)

Precizarea vine dupa ce o opozitie ferma fata de transferurile obligatorii a fost exprimata de unele tari din Est, cu Polonia in frunte: ,,Nu exista si nu va exista un consens cu privire la transferul fortat al migrantilor in Polonia", a scris ministrul de interne de la Varsovia, Mariusz Kaminski.

,,Solidaritatea obligatorie este altceva", a adaugat Stenergard, citand o parte din propunere despre care ministrul crede ca a fost inteleasa gresit. ,,Tarile de prima intrare au nevoie de sprijin in activitatea lor importanta de gestionare a frontierelor externe. Dar transferul obligatoriu este exclus".

Scopul presedintiei suedeze este de a inchide subiectul pana la sfarsitul mandatului care expira in iulie prin aparitia unei pozitii comune a celor 27 de state membre din Consiliul Afaceri Interne.

Sursa : www.mediafax.ro