30 oct 2020 - UE

Michel Barnier, negociatorul-sef al UE: "Raman multe de facut" pentru un acord post-Brexit

Marea Britanie si Uniunea Europeana mai au mult de lucru pentru ajungerea la un acord bilateral privind relatiile post-Brexit, a anuntat vineri dupa-amiaza Michel Barnier, negociatorul-sef al UE.

"Dupa sapte zile de negocieri intense la Londra, discutiile continua cu David Frost si echipa sa la Bruxelles, prin respectarea deplina a masurilor nationale de sanatate", a declarat Michel Barnier, prin Twitter.

"Lucram intens la un acord. Raman multe de facut", a precizat Michel Barnier, negociatorul-sef al UE pe tema Brexit.

Ursula von der Leyen, presedintele Comisiei Europene, afirma joi seara ca UE si Marea Britanie inregistreaza progrese, desi inca sunt divergente semnificative. "Inregistram progrese, dar raman doua probleme critice: standardele comune si cotele de pescuit, unde ne-am dori sa observam mai multe progrese", a declarat Ursula von der Leyen.

Uniunea Europeana a avertizat Marea Britanie, intr-o declaratie adoptata la summitul de la Bruxelles, ca progresele in negocierile privind relatiile post-Brexit sunt insuficiente, indemnand statele membre sa se pregateasca inclusiv pentru scenariul incheierii tranzitiei fara niciun acord.

Marea Britanie s-a retras din Uniunea Europeana pe 1 februarie. In perioada de tranzitie post-Brexit, care dureaza pana pe 31 decembrie 2020, Marea Britanie va continua sa aplice reglementarile Uniunii Europene. Premierul Boris Johnson spera ca va finaliza pana pe 31 decembrie 2020 negocierile privind viitoarele relatii bilaterale. Liderii UE i-au transmis in mod repetat ca timpul este foarte scurt. Bruxellesul a avertizat Guvernul de la Londra ca va trebui sa respecte standardele sociale, de munca si de protectie a mediului pentru a obtine un acord de liber-schimb cu Uniunea Europeana. Downing Street vrea conditii similare cu cele acordate de Uniunea Europeana Canadei, Coreei de Sud si Japoniei, dar oficiali UE au atras atentia ca situatia este diferita la nivelul standardelor, in contextul proximitatii geografice dintre Uniunea Europeana si Marea Britanie. Recent, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a avertizat ca Uniunea Europeana trebuie sa se pregateasca pentru scenariul incheierii fara niciun acord a tranzitiei post-Brexit.

Tensiunile s-au amplificat in contextul in care Guvernul Boris Johnson vrea sa modifice unele clauze ale Acordului Brexit, un plan considerat a fi o incalcare a reglementarilor internationale. Tratatul confera un statut special provinciei britanice Irlanda de Nord, pentru a evita aparitia controalelor la frontiera si a mentine Acordul de pace din Vinerea Mare. Insa Guvernul Boris Johnson contesta mentinerea reglementarilor UE in provincia britanica Irlanda de Nord.

Sursa : www.mediafax.ro