09 oct 2019 - UE

Michel Barnier, negociatorul-sef al UE: Nu putem ajunge la un acord cu Marea Britanie pe tema Brexit

Uniunea Europeană nu poate ajunge la un acord cu Marea Britanie pe tema Brexit, a afirmat miercuri după-amiază Michel Barnier, negociatorul-şef al UE, citat de agenţia Reuters.

"Pentru a fi sincer, nu suntem in pozitia de a putea ajunge la un acord cu Marea Britanie", a declarat Michel Barnier in Parlamentul European.

Oficialul UE a subliniat ca va fi disponibil permanent in urmatoarele zile pentru negocieri. "Un acord inca este posibil" daca exista vointa politica, a subliniat Barnier.

Premierul Boris Johnson spera sa ii convinga pe liderii Uniunii Europene sa accepte noile sale propuneri privind Brexit. Boris Johnson a formulat propuneri generale privind frontiera dintre provincia britanica Irlanda de Nord si Irlanda, pledand pentru o perioada de tranzitie limitata si anuntand ca asteapta compromisuri din partea Uniunii Europene. "Compromisul propus de noi elimina asa-numitele garantii din fostul Acord de retragere din UE. (...) Aceste propuneri respecta decizia luata de poporul britanic in sensul iesirii din UE, abordand pragmatic consecintele acestei decizii asupra Irlandei de Nord si Irlandei. Propunerile ofera mentinerea alinierii la reglementarile comunitare pentru o perioada indelungata pe toata Insula Irlanda dupa incheierea perioadei de tranzitie, atat timp cat accepta locuitorii din Irlanda de Nord. Propunerile furnizeaza solutia unui Brexit concret in care politicile comerciale britanice sunt in totalitate sub controlul Marii Britanii de la inceput. Masurile asigura ca frontiera dintre Irlanda de Nord si Irlanda va ramane deschisa, permitand protejarea prevederilor Acordului din Vinerea Mare", a afirmat Boris Johnson intr-o scrisoare trimisa presedintelui in functie al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Uniunea Europeana a reactionat cu reticenta la noile propuneri formulate de Guvernul de la Londra si a anuntat ca le va analiza in profunzime.

Boris Johnson a adoptat o abordare dura fata de Uniunea Europeana, respingand Acordul Brexit elaborat de fostul Cabinet Theresa May cu Bruxellesul si afirmand ca Marea Britanie se va retrage din Blocul comunitar pe 31 octombrie 2019 cu sau fara un nou tratat. Acordul Brexit elaborat de Guvernul Theresa May si Bruxelles prevede reciprocitate in privinta libertatii de circulatie, o perioada de tranzitie post-Brexit, mentinerea Marii Britanii in uniunea vamala, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord si pastrarea aranjamentelor comerciale. Proiectul de acord este contestat de numerosi politicieni britanici si a fost respins de mai multe ori de Camera Comunelor.

Sursa : www.mediafax.ro