26 ian 2021 - UE

Marea Britanie va trebui sa negocieze accesul firmelor financiare pe piata UE la fel ca SUA

Uniunea Europeana si Marea Britanie trebuie sa negocieze reglementarile in domeniul financiar in cadrul unui forum similar cu cel stabilit in relatia cu Statele Unite, iar eventualul acces al firmelor britanice va fi acordat in functie de rezultat, anunta un membru al Comisiei Europene.

Acordul post-Brexit nu acopera serviciile financiare, astfel ca firmele din Districtul financiar al Londrei (City of London) nu au acces pe piata comunitara. Londra si Bruxellesul au stabilit sa creeze un forum de cooperare pentru reglementari financiare pana in martie, dar discutiile nu au inceput inca.

"Ceea ce avem in vedere pentru acest cadru este similar cu ceea ce avem cu SUA, o structura voluntara de comparare a initiativelor in materie de reglementare, schimburi de opinii asupra evolutiilor internationale si discutarea problemelor privind echivalenta", a declarat, in Parlamentul European, Mairead McGuiness, comisarul UE pentru Servicii financiare, Stabilitate financiara si Uniunea capitalului de piata, citat de agentia Reuters.

Autoritatile financiare din SUA si UE au negociat patru ani inainte de a ajunge la un acord asupra reglementarilor privind tranzactiile.

Mairead McGuiness a precizat ca normele de cooperare in privinta reglementarilor financiare nu vizeaza neaparat accesul companiilor britanice pe piata UE, subliniind ca Bruxellesul nu poate fi obligat sa accepte unilateral proceduri de echivalenta.

"Daca ajungem la un acord asupra cadrului de colaborare, putem relua unilateral evaluarile in materie de echivalenta, folosind aceleasi criterii acordate tarilor terte, inclusiv prin cooperarea in combaterea actiunilor de spalare de bani si in domeniul fiscal. Insa intentia Marii Britanii de a modifica unele reglementari necesita o dezbatere de la caz la caz. Echivalenta si reglementarile diferite sunt la poli opusi. Eu sunt optimist ca, in timp, prin cooperare si incredere, vom construi o relatie stabila si echilibrata cu prietenii nostri britanici", a subliniat Mairead McGuinness.

Marea Britanie s-a retras din Uniunea Europeana in 2020, iar tranzitia post-Brexit s-a incheiat pe 1 ianuarie 2021. Tranzactiile de conversie in euro nu se mai desfasoara in Londra, iar multe companii financiare britanice au deschis filiale in tari UE, pentru a mentine accesul pe piata comunitara.

Sursa : www.mediafax.ro