23 feb 2021 - UE

Marea Britanie accepta cererea UE de prelungire a aplicarii provizorii a Acordului post-Brexit

Guvernul Boris Johnson a acceptat, marti, propunerea Uniunii Europene de prelungire pana pe 30 aprilie a aplicarii provizorii a Acordului post-Brexit, pentru a permite ratificarea documentului de catre Parlamentul European.

"Pot confirma ca Marea Britanie accepta ca aplicarea provizorie a Acordului sa dureze pana pe 30 aprilie 2021", a declarat Michael Gove, ministrul britanic pentru Politicile Cabinetului, intr-o scrisoare trimisa lui Maros Sefcovic, vicepresedinte al Comisiei Europene privind Relatii Interinstitutionale si Prognoza.

Michael Gove a subliniat, conform agentiei Reuters, ca Marea Britanie spera sa nu existe amanari suplimentare.

Uniunea Europeana a cerut Marii Britanii amanarea cu doua luni a ratificarii Acordului post-Brexit prin prelungirea pana pe 30 aprilie a aplicarii provizorii a tratatului.

Initial, aplicarea provizorie a Acordului post-Brexit este programata sa dureze pana pe 28 februarie. Comisia Europeana a argumentat ca amanarea este necesara pentru traducerea documentului in 24 de limbi, inainte de a fi analizat de Consiliul European si ratificat de Parlamentul European.

Parlamentul de la Londra a ratificat deja Acordul post-Brexit semnat de Marea Britanie cu Uniunea Europeana, tratatul vizand raporturile comerciale, fiscale si bugetare, normele de cooperare judiciara si in materie de securitate, precum si garantiile juridice privind standardele de guvernare.

Sursa : www.mediafax.ro