Lipsa gazului a obligat statele UE sa revina la carbune in 2022. Insa cresterea nu a fost atat de semnificativa datorita energiei din surse regenerabile
Cresterea redusa a energiei pe baza de carbune se datoreaza intr-o mare masura cresterii productiei de energie regenerabila, care a generat anul trecut un procent record de 22% din energia electrica din UE.
In timp ce tarile UE se straduiau sa consolideze aprovizionarea cu energie dupa ce Rusia a intrerupt fluxurile de gaz in urma invaziei sale in Ucraina si dupa ce blocul comunitar a impus sanctiuni asupra carbunelui si titeiului Moscovei, unele dintre state au apelat la centralele electrice pe baza de carbune pentru a inlocui livrarile pierdute.
Aceasta miscare a facut ca productia de electricitate pe baza de carbune din UE sa creasca cu 7% fata de 2021, reprezentand 16% din electricitatea Uniunii Europene, dar situatia "ar fi putut fi mult mai grava", se arata in raportul realizat de think tank-ul Ember, vizualizat de .
Raportul indica o scadere a productiei de carbune in toate cele patru luni finale ale anului 2022, in principal din cauza cererii mai mici de electricitate. Cele 26 de unitati pe baza de carbune repuse in functiune in intregul bloc anul trecut au functionat la o capacitate medie de doar 18% intre octombrie si decembrie, se arata in raport, in timp ce UE a ars doar o treime din cele 22 de milioane de tone de carbune suplimentar pe care le-a importat ca masura de siguranta.
"Orice temeri legate de o revenire a carbunelui au disparut acum", a declarat Dave Jones, seful departamentului de analiza a datelor de la Ember.
Un impuls major al energiei eoliene si solare, care a depasit din nou utilizarea carbunelui si a depasit pentru prima data gazele naturale, a ajutat la tinerea sub control a revenirii carbunelui.
Cel mai mare salt a fost inregistrat in productia de energie solara, care a crescut cu un sfert anul trecut, potrivit raportului. Tarile de Jos au devenit principalul producator de energie solara din UE.
Frans Timmermans, seful Comisiei Europene pentru clima, a declarat ca raportul arata ca obiectivul institutiei de a atinge o cota de 45% de energie din surse regenerabile in mixul energetic global al blocului pana in 2030 este "ambitios, dar pe deplin fezabil".
Potrivit raportului, productia de combustibili fosili va scadea cu inca 20 de procente in acest an, in parte datorita faptului ca productia de energie solara si eoliana isi va extinde castigurile de productie.
Grupul de reflectie se asteapta, de asemenea, la o crestere a productiei de energie hidroelectrica a blocului, care a fost afectata de o seceta istorica in 2022, si a subliniat ca multe dintre reactoarele nucleare ale Frantei urmeaza sa fie repuse in functiune in acest an.
Sursa : www.mediafax.ro