30 nov 2022 - UE

Liderii UE vor discuta un program de investitii in domeniul apararii - proiect

Liderii Uniunii Europene fac presiuni pentru a stabili rapid un program de investiţii pentru a creşte producţia industriei de apărare a blocului, având în vedere războiul din Ucraina, potrivit unui proiect de concluzii pentru summitul din 15-16 decembrie, scrie Reuters.

"Consiliul European (...) solicita Comisiei sa prezinte rapid o propunere pentru un program european de investitii in domeniul apararii pentru a consolida capacitatea si rezistenta sectorului industrial si tehnologic de aparare european, inclusiv a intreprinderilor mici si mijlocii", se arata in proiectul consultat miercuri de Reuters.

Este probabil ca documentul sa fie ajustat inainte de summit.

De asemenea, liderii UE vor determina Comisia si Agentia Europeana de Aparare sa isi intensifice eforturile de identificare a lacunelor militare si de coordonare a achizitiilor comune in domeniul apararii, in special pentru a-si reface stocurile de materiale, care au fost epuizate in sprijinul Ucrainei.

UE a indemnat de mult timp statele membre sa isi uneasca fortele in ceea ce priveste achizitiile de armament, in loc sa creasca preturile prin competitie sau prin incheierea de acorduri individuale cu furnizori din afara blocului.

Tarile au fost reticente sa faca acest lucru, dar razboiul din Ucraina si ritmul livrarilor de arme occidentale catre Kiev au adaugat un nou sentiment de urgenta.

Seful politicii externe a UE, Josep Borrell, a declarat luna aceasta ca UE si statele sale membre au furnizat pana acum Ucrainei arme si echipamente militare in valoare de cel putin 8 miliarde de euro.

La summitul de la Bruxelles, liderii UE vor solicita, de asemenea, o implementare mai rapida a lucrarilor de infrastructura menite sa faciliteze deplasarea rapida a militarilor in Europa, potrivit proiectului de document.

Constructia si modernizarea infrastructurii, cum ar fi drumurile si podurile, face parte din proiectul UE "Mobilitate militara", care vizeaza, de asemenea, simplificarea si standardizarea procedurilor pentru personalul si echipamentele militare atunci cand acestea traverseaza frontierele pe cale rutiera, feroviara, maritima sau aeriana.

Expertii militari se plang de mult timp de faptul ca infrastructura abandonata sau lipsa si birocratia impiedica deplasarea rapida a personalului si a echipamentelor, care ar fi esentiala daca aliatii NATO ar trebui sa trimita intariri in Europa de Est in cazul unui conflict.

Sursa : www.mediafax.ro