24 sep 2022 - UE

Josep Borrell: UE nu trebuie sa ignore amenintarile lui Putin

UE nu trebuie să ignore ameninţările lui Vladimir Putin, care a declarat că ar putea folosi arme nucleare în conflictul din Ucraina, a declarat şeful diplomaţiei Uniunii Europene, Josep Borrell.

Josep Borrell a declarat pentru BBC ca afirmatia lui Putin ca nu blufeaza cu arma nucleara trebuie luata in serios.

Comentariile sale vin in contextul in care Rusia incepe o mobilizare partiala si se pregateste sa anexeze patru regiuni din Ucraina.

"Cu siguranta este un moment periculos pentru ca armata rusa a fost pusa la colt, iar reactia lui Putin - amenintarea cu folosirea armelor nucleare - este foarte grava", a spus el.

La 7 luni de cand a inceput invazia Rusiei in Ucraina, analistii sunt de acord ca fortele lui Putin se afla pe picior gresit, dar Borrell a declarat ca trebuie sa se ajunga la o "solutie diplomatica", una care "sa pastreze suveranitatea si integritatea teritoriala a Ucrainei".

"Altfel, putem termina razboiul, dar nu vom avea pace si vom avea un alt razboi", a spus el.

Borrell a respins preocuparile legate de faptul ca rezervele de arme ale UE se vor epuiza si a declarat ca trebuie sa continue sprijinul militar oferit Ucrainei, precum aplicarea de sanctiuni economice impotriva lui Putin si a aliatilor sai.

El a recunoscut ca majorarea costului preturilor la energie, cauzata de conflict, reprezinta un motiv de ingrijorare.

Borrell i-a cerut lui Putin sa isi joace rolul in gasirea unei solutii negociate, spunand ca "pentru a dansa tango, ai nevoie de doi".

"Toti cei care au mers la Moscova, la Kremlin, pentru a vorbi cu Putin, s-au intors cu acelasi raspuns: <Eu [Putin] am obiective militare, iar daca nu obtin aceste obiective militare, voi continua lupta>. Este cu siguranta o directie ingrijoratoare, dar trebuie sa continuam sa sprijinim Ucraina", a spus el.

Sursa : www.mediafax.ro