09 iun 2021 - UE

Joe Biden, la plecarea in Europa: Trebuie sa aratam Rusiei si Chinei ca SUA si UE au relatii "stranse"

Presedintele american, Joseph Biden, a plecat, miercuri, spre Europa, afirmand ca principalul obiectiv al turneului este a arata Rusiei si Chinei ca Statele Unite si Uniunea Europeana au relatii "stranse".

Joseph Biden a facut o declaratie scurta inaintea decolarii de la Baza aeriana Andrews, situata in statul Maryland, in apropiere de Washington D.C.

,,Obiectivul este consolidarea aliantei, pentru a-i arata clar presedintelui rus Vladimir Putin si Chinei ca relatiile dintre Europa si Statele Unite sunt stranse", a afirmat Joseph Biden, citat de agentia Reuters.

In prima etapa a turneului in Europa, Joseph Biden va participa la summitul Grupului statelor puternic industrializate, G7, in St. Ives, Cornwall (Marea Britanie).

Aflat in Marea Britanie, Joseph Biden va avea intrevederi bilaterale cu premierul Boris Johnson si cu regina Elizabeth a II-a.

Intr-un editorial publicat in cotidianul The Washington Post, Joseph Biden a pledat pentru consolidarea aliantei natiunilor democratice, subliniind ca acesta este unul dintre obiectivele turneului sau in Europa.

Dupa Marea Britanie, Joseph Biden se va deplasa in Belgia, unde va participa la summitul NATO si la o reuniune cu liderii Uniunii Europene. ,,Valorile democratice comune sunt baza celei mai de succes aliante din istorie. La Bruxelles, la summitul NATO, voi afirma angajamentul de neclintit al SUA pentru Articolul 5 si voi asigura ca alianta noastra este puternica in fata oricarei provocari, inclusiv in cazul amenintarilor de genul atacurilor cibernetice si infrastructurii esentiale. Tot la Bruxelles, ma voi intalni cu presedintele Comisiei Europene si cu presedintele Consiliului European pentru a discuta despre modul in care SUA si Europa pot colabora strans asupra provocarilor mondiale. Ne vom concentra pe a asigura ca democratiile cu economii de piata, nu China sau altii, scriu regulile secolului 21 in materie de comert si tehnologie. Si vom continua sa urmarim obiectivul unei Europe unite, libera si in pace", a afirmat Joseph Biden.

La finalul turneului, Joseph Biden se va intalni in orasul elvetian Geneva cu presedintele Rusiei, Vladimir Putin. Intrebat daca va ajunge la un acord cu Vladimir Putin in materie de securitate cibernetica, Joseph Biden a raspuns: "Cine stie? Va fi un subiect de discutie".

Sursa : www.mediafax.ro