26 mar 2020 - UE

Italia si Spania blocheaza luarea unei decizii la summitul UE. Roma si Madridul cer asistenta financiara puternica

Italia şi Spania au blocat luarea unei decizii la summitul Consiliului European aflat în curs, cele două ţări cerând Uniunii Europene un plan financiar solid în contextul crizei generate de pandemia coronavirusului, afirmă surse politice.

Premierii din Italia si Spania, Giuseppe Conte si Pedro Sanchez, au anuntat in cursul summitului UE, desfasurat prin videoconferinta, ca se opun masurilor financiare propuse de Charles Michel, presedintele Consiliului European, considerandu-le "insuficiente", afirma surse politice de la Roma citate de agentia de presa AGI.

Liderii din Italia si Spania au cerut Uniunii Europene o reactie "puternica si adecvata" in cel mult zece zile, pentru atenuarea gravelor efecte economice ale pandemiei de coronavirus.

Italia vrea ca Uniunea Europeana sa se doteze cu "instrumente financiare noi si adapate realitatii", precizeaza sursele citate.

"Daca cineva se gandeste la mecanisme de protectie personalizate elaborate in trecut, atunci va spun clar: nu va deranjati, le puteti tine, Italia nu are nevoie de asa ceva", le-a spus Giuseppe Conte celorlalti lideri europeni, conform cotidianului La Repubblica. "Nu se gandeste nimeni la mutualizarea datoriilor suverane. Fiecare stat raspunde pentru propriile datorii si va continua sa raspunda", a argumentat premierul Italiei.

Bruxellesul a propus emiterea de obligatiuni speciale (supranumite "coronabonduri"), pentru ajutarea tarilor UE afectate puternic din punct de vedere economic si financiar de restrictiile impuse pentru incetinirea pandemiei de coronavirus. De asemenea, ar urma sa fie utilizat Mecanismul European de Stabilitate, dar exista disensiuni referitoare la modul utilizarii acestor instrumente.

Italia si Spania, sustinute si de Franta pledeaza pentru noi instrumente de asistenta financiara, argumentand ca actuala criza este diferita de cea provocata de datoriile suverane.

Sursa : www.mediafax.ro