20 sep 2023 - UE

Italia cauta mii de ciobani pentru a salva traditiile. Ministrul italian al agriculturii a cerut UE sa "apere agricultura ca activ strategic"

Fermierii italieni au apelat la omologii lor din fosta republică sovietică Kârgâzstan pentru a lupta împotriva pierderii tradiţiei agricole pe insula Sardinia.

Fermierii italieni au apelat la omologii lor din fosta republica sovietica Kargazstan pentru a lupta impotriva pierderii traditiei agricole pe insula Sardinia.

Intr-o noua incercare de a rezolva problemele de recrutare din mediul rural, grupul comercial agricol italian Coldiretti a cautat la 10.000 de kilometri departare, in Kargazstan, pentru a recruta ciobani specializati in fabricarea branzeturilor din lapte de capra si de oaie, precum si cresterea cailor.

Coldiretti a declarat luni ca a semnat un acord cu Ministerul Muncii din Biskek pentru a permite ciobanilor locali si familiilor acestora sa lucreze in baza unor contracte speciale de munca in zonele abandonate din Sardinia.

Acordul dintre Coldiretti si guvernul din Kargazstan marcheaza primul proiect pilot de acest tip si a fost incheiat in contextul in care ministrul italian al agriculturii, Francesco Lollobrigida, a cerut UE sa "apere [agricultura] ca activ strategic".

Sardinia este cunoscuta pentru productia sa de carne si lactate, precum si pentru statiunile balneare, insa economia sa a fost afectata de plecarea lucratorilor. Generatiile tinere s-au mutat pe continent in cautare de locuri de munca.

In anii 1960, agricultura reprezenta aproximativ 7-8% din produsul intern brut al Italiei, dar, pe masura ce tinerii italieni au inceput sa evite locurile de munca in agricultura, companiile si administratiile locale au apelat la lucratori straini. In prezent, agricultura reprezinta aproximativ 2 % din PIB.

Sursa : www.mediafax.ro