29 oct 2020 - UE

Ion Cristoiu: In plina Pandemie, Klaus Iohannis a vorbit natiunii despre cum vom cheltui banii de la UE despre care nu se stie cind vor veni

Publicistul Ion Cristoiu afirma ca planul de cheltuire a celor 80 de miliarde de euro care vor veni nu se stie cand de la UE va fi un pretext pentru presedintele Iohannis sa tot convoace conferinte de presa pana la alegeri prin care sa hraneasca populatia, exact ca in comunism, cu visuri marete legate de schimbarea la fata a Romaniei.

Redam integral editorialul publicat pe cristoiublog.ro:

"Miercuri, 28 octombrie 2020, a avut loc traditionala conferinta de presa de miercuri, a lui Klaus Iohannis.

Mai mult ca la reuniunea anterioara, s-a vazut la aceasta conferinta divortul tot mai mare dintre presedinte si jurnalistii acreditati la Cotroceni. Un divort care exprima divortul dintre preocuparile romanilor si preocuparile presedintelui. Cu exceptia previzibila a fatucei de la Realitatea Plus, fara nici o vina, sarmana, pentru ca vine cu intrebarea agatata de poseta de patronul penal Maricel Pacuraru, care a transformat un post tv intr-o afacere de familie, toti cei prezenti la intilnire au pus intrebari corecte, unele chiar incomode. Daca trimisa Penalului i-a ridicat mingea la plasa presedintelui inlesnindu-i un orgasm electoral anti-PSD, alti jurnalisti s-au interesat de ce nu ia masuri Romania in genul celor luate de Franta, de Germania, de Polonia, de ce sporeste numarul infectarilor si mai ales cine e raspunzator pentru scaparea Pandemiei de sub control. A fost limpede ca presedintele nu s-a mai simtit ca altadata, relaxat de intrebari masaj, acum absente, drept pentru care a dat-o de multe ori cotita sau i-a trimis pe jurnalisti sa intrebe pe altii, gest cam lipsit de bun simt, deoarece el convocase conferinta de presa. Mult mai important pentru divortul dintre preocuparile electorale ale presedintelui si preocuparile dramatice de viata ale romanilor l-a intruchipat faptul ca nici un jurnalist nu s-a referit la continutul Declaratiei de presa, al Statementului.

De ce a convocat presedintele conferinta de presa?

Ne raspunde, ca de obicei, radiografia Declaratiei de presa, a textului cu care vine la intilnire presedintele, socotit de el a exprima preocuparile opiniei publice.

Klaus Iohannis si-a consacrat intreaga declaratie (intreaga!!!) felului admirabil in care Romania va cheltui cele 80 de miliarde de euro care vor veni de la Uniunea Europeana.

Potrivit presedintelui, acesti bani nu vor veni mai devreme de vara anului viitor. Nu de alta, dar in declaratie presedintele a vorbit de un Plan de cheltuire a banilor care va trebui aprobat de Comisia Europeana <cel mai tirziu pina in luna aprilie a anului viitor>.

Pina in aprilie anul viitor mai sint pe putin sase luni.

Asadar, in octombrie 2020, avind inainte sase luni de Pandemie, de iarna, de Criza Sanitara dublata de Criza Economica, presedintele a convocat o conferinta de presa pentru a vorbi natiunii de cum va arata Romania dupa ce vor fi cheltuiti veni banii de la UE care n-au venit inca. Intre timp asa cum chiar presedintele a aratat marti seara, Romania se pregateste de cresterea spectaculoasa nu numai a numarului de infectari, dar si a numarului de bolnavi de Coronavirus care vor avea nevoie de Terapie intensiva. Oricit de miluita ar fi de regimul Iohannis, presa se afla sub presiunea directa a opiniei publice. Doar in cazuri de institutii de presa tinute in viata prin fonduri penale cineva si-ar putea permite sa nu intrebe la o conferinta de presa cu presedintele despre Criza sanitara. Aceasta presiune explica faptul ca nici o intrebare nu s-a referit la Maretul tablou al Romaniei ivite din cheltuirea banilor europeni care n-au venit inca si despre care nu se stie precis daca vor veni vreodata.

In socialismul real se vorbea despre comunism ca viitorul de aur al omenirii, ca o etapa care avea sa urmeze etapei socialismului. Daca la inceputurile constructiei socialiste se mai facea caz de teza ca adevaratul comunism n-a venit inca, pe masura inaintarii in timp si, teoretic, spre comunism, sloganul viitorului de aur a fost abandonat. Potrivit teoriei marxist-leniniste, in comunism avea sa functioneze regula De la fiecare dupa posibilitati la fiecare dupa nevoi. Ei bine, imaginati-va ca in ultimii ani ai domniei lui Nicolae Ceausescu, in plina criza social economica traversata de tara, intr-un context de mari lipsuri, de cozi la alimente si de frig in case, fostul secretar general al partidului convoca un congres extraordinar pentru a dezbate masurile luate de pe acum pentru aplicarea in viata a principiului din comunism de la fiecare dupa posibilitati la fiecare dupa nevoi. Cam asa poate fi comparata initiativa presedintelui de a tine o conferinta de presa dedicata Maretelor realizari social-economice infaptuite cu banii despre care nu se stie sigur ca vor veni vreodata.

Declaratia de presa da seama de intilnirea lui Klaus Iohannis de miercuri, 28 octombrie 2020, cu premierul si membri ai Guvernului <pentru a analiza stadiul pregatirii Planului National de Redresare si Rezilienta>.

Despre ce-i vorba? Ne raspunde Klaus Iohannis tot in conferinta de presa:

<Dupa cum stiti, in urma unor negocieri foarte dificile, am obtinut la reuniunea Consiliului European din iulie circa 80 de miliarde de euro fonduri europene destinate Romaniei pentru urmatorii noua ani. O parte importanta dintre aceste fonduri, peste 30 de miliarde de euro, o vom folosi pentru a accelera revigorarea economica in perioada post-pandemie in baza Planului National de Relansare si Rezilienta. Acest plan va trebui aprobat de Comisia Europeana cel mai tirziu pina luna aprilie a anului viitor si vor exista, bineinteles, anumite conditionalitati in utilizarea acestor fonduri.>

Pentru a obtine banii cu pricina Guvernul trebuie sa prezinte UE un plan de cheltuire cu folos a sumelor alocate. Miercuri, 22 iulie 2020, dupa reuniunea Consiliului in care s-a aprobat in principiu suma de bani pe care nu se stie daca o vom primi, Klaus Iohannis anunta intr-o conferinta de presa ca a convocat imediat dupa ce s-a intors in tara o echipa guvernamentala care s-a angajat ca va lucra la Planul de cheltuire a banilor.

Reuniunea de la Bruxelles a avut loc pe 21 iulie 2020. Despre Planul de cheltuire a banilor de la UE Klaus Iohannis a discutat cu premierul si alti ministri chiar din 3 iunie 2020. Planul de cheltuire a banilor e abordat pe larg in cuvintarea din 1 iulie 2020, din cadrul sindrofiei de la Clubul Diplomatic. Sub conducerea inteleapta a lui Klaus Iohannis Guvernul a inceput sa lucreze la Plan inca din 3 iunie 2020. Pe 29 iulie 2020, Klaus Iohannis declara intr-o conferinta de presa:

<Am avut astazi o noua intilnire cu Prim-ministrul si cu mai multi ministri cu atributii in domeniul gestionarii fondurilor europene.

Am discutat despre modalitatile prin care Romania sa poata accesa si valorifica cele 80 de miliarde de euro, bani pe care i-am obtinut prin negocierile de la Bruxelles.>

Au trecut de atunci trei luni. Si daca ar fi lucrat dormind, Guvernul tot ar fi terminat Planul de cheltuire a banilor. Miercuri, 28 octombrie 2020, presedintele ne anunta c-a avut o noua intilnire cu cei care lucreaza la Plan. Nu rezulta din Declaratia presedintelui ca Planul e gata. Se mai lucreaza la el. Cit timp? Pina la alegeri, pentru a-i da posibilitate lui Klaus Iohannis sa mai tina inca multe alte conferinte de presa in care sa ne spuna cum va arata Romania dupa ce banii vor fi cheltuiti conform Planului intocmit de Guvern. Bani care nu se stie daca vor veni vreodata. Ca si comunismul, visul de aur al omenirii!"

NOTA: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro

Sursa : www.mediafax.ro