26 ian 2022 - UE

Intalnire Franta - Germania. Emmanuel Macron si Olaf Scholz vor intensificarea autonomiei strategice a UE si cer Rusiei sa reduca tensiunile

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, şi Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, au pledat, marţi, pentru consolidarea autonomiei strategice a Uniunii Europene, au cerut Rusiei să reducă presiunile militare asupra Ucrainei şi au analizat măsuri de relansare economică şi de protecţie a mediului.

"Vizita presedintelui Frantei este semnalul privind consolidarea prieteniei intre tarile noastre si privind intensificarea coordonarii Frantei cu Germania in toate problemele importante", a afirmat cancelarul Olaf Scholz, conform unui comunicat postat pe site-ul Guvernului german si vizualizat de MEDIAFAX.

Intalnirea lui Emmanuel Macron cu Olaf Scholz a avut ca scop principal stabilirea agendei la nivelul Uniunii Europene si pe plan mondial, in contextul in care Franta exercita Presedintia semestriala a Consiliului UE, iar Germania detine Presedintia Grupului natiunilor puternic industrializate (G7).

"Este bine ca asumam impreuna aceste sarcini si ca putem formula impreuna teme relevante", a precizat Olaf Scholz.

Emmanuel Macron si Olaf Scholz au pledat pentru consolidarea suveranitatii Uniunii Europene si pentru mentinerea unei ordini internationale bazate pe reguli. In acest context, cei doi lideri analizeaza optiuni pentru facilitarea procesului decizional in materie de politica externa la nivelul Uniunii Europene si au analizat masuri de protejare a mediului si actiuni de relansare economica. "Germania si Franta coopereaza strans si pentru depasirea crizei pandemiei, urmand sa foloseasca mandatele Presedintiei Consiliului UE si Presedintiei G7 in acest sens", inclusiv pentru imbunatatirea sanatatii pe plan mondial, a subliniat Olaf Scholz.

Cancelarul Germaniei a argumentat ca promovarea valorilor statului de drept si a normelor democratice reprezinta un element "unificator" in Europa.

"Sunt necesare actiuni coordonate si in contextul situatiei dificile de la frontiera Ucrainei cu Rusia", a afirmat Olaf Scholz, indemnand toate partile sa ia masuri pentru reducerea tensiunilor. "Iar Rusia trebuie sa faca pasi concreti in aceasta directie", a insistat cancelarul Germaniei, avertizand ca un atac militar rus va atrage "consecinte severe".

"Este bine sa continue negocierile", a subliniat Olaf Scholz, salutand dialogul cu Rusia in diverse structuri, prin intermediul NATO, al Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) si in Formatul Normandia.

Emmanuel Macron va vorbi vineri cu Vladimir Putin

La randul sau, presedintele Frantei, Emmanuel Macron, a anuntat ca intentioneaza sa discute vineri cu omologul sau rus, Vladimir Putin. "Nu putem decat sa constatam ca Rusia este pe cale sa devina o putere a dezechilibrului", a afirmat Emmanuel Macron, conform postului France 24, observand ca "se multiplica" actiunile in sensul destabilizarii fostelor republici sovietice.

"Dar nu trebuie sa abandonam dialogul cu Rusia", a continuat Emmanuel Macron, anuntand ca vineri va discuta prin telefon cu presedintele Vladimir Putin despre criza din Ucraina si despre securitatea Europei. "Ii voi cere clarificari despre intentiile privind Ucraina", a subliniat Emmanuel Macron, insistand pentru continuarea dialogului cu Rusia, in principal in cadrul Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE). Miercuri, la Paris, consilieri politici din Franta, Germania, Rusia si Ucraina vor purta discutii in Formatul Normandia pe tema solutionarii conflictului separatist din estul Ucrainei.

"Lucram impreuna pentru detensionarea situatiei. Si vreau sa subliniez ca Germania si Franta au aceeasi pozitie asupra acestui subiect. In cazul unui atac militar, va exista o riposta, iar costurile vor fi mari", a afirmat Emmanuel Macron in conferinta de presa organizata alaturi de Olaf Scholz.

Rusia este acuzata ca a mobilizat aproximativ 100.000 de militari in apropierea frontierelor Ucrainei. Administratia de la Kiev se teme de o invazie sau de o lovitura de stat.

Administratia Vladimir Putin cere garantii ca Alianta Nord-Atlantica nu va continua extinderea spre est si argumenteaza ca este necesara revenirea la arhitectura de securitate anterioara anului 1997, astfel ca NATO trebuie sa retraga trupele si echipamentele militare inclusiv din Romania si Bulgaria. Washingtonul urmeaza sa transmita in urmatoarele zile raspunsuri scrise Moscovei privind garantiile de securitate.

Sursa : www.mediafax.ro