09 ian 2022 - UE

Inceputul unui nou razboi comercial? Seful comertului american isi exprima sprijinul pentru Lituania si UE in fata Chinei

Reprezentantul comercial al SUA, Katherine Tai, si-a exprimat vineri sprijinul pentru Lituania si Uniunea Europeana in fata ,,coercitiei economice" din partea Chinei, in timpul unei intalniri cu vicepresedintele executiv al UE si Comisarul European pentru Comert, Valdis Dombrovskis, raporteaza.

Lituania se afla sub presiunile Chinei dupa ce a sustinut autonomia Taiwanului si a permis insulei sa deschida o ambasada la Vilnius anul trecut.

China si-a rechemat ambasadorul din Lituania si a retrogradat relatiile diplomatice, iar acum face presiuni pe companii precum gigantul german de piese auto Continental (CONG.DE) sa nu mai foloseasca componente fabricate in Lituania. De asemenea,regimul de la Beijing a blocat intrarea marfurilor lituaniene in China.

,,Ambasadorul Tai a subliniat importanta colaborarii cu Uniunea Europeana si statele sale membre pentru a aborda comportamentul diplomatic si economic coercitiv prin diverse cai, inclusiv Consiliul pentru Comert si Tehnologie SUA-UE", a declarat reprezentantul american, referindu-se la un nou efort de cooperare lansat de Tai si Dombrovskis in septembrie anul trecut pentru a imbunatati legaturile transatlantice si a concura mai bine cu China.

Tai si Dombrovskis, care este seful comercial al UE, au discutat, de asemenea, despre cooperare si despre supraproductia Chinei de metale care au inundat pietele mondiale.

Sursa : www.mediafax.ro