26 ian 2021 - UE

Germania sustine restrictiile la export ale UE pentru vaccin dupa intreruperea aprovizionarii

Ministrul german al sănătăţii s-a declarat de acord cu propunerile UE de a introduce restricţii la exportul vaccinurilor COVID-19, pe măsură ce tensiunile cu AstraZeneca şi Pfizer au crescut, din cauza reducerii livrărilor la doar o lună după ce blocul a început vaccinarea, anunţă Reuters.

UE a propus infiintarea unui registru al exporturilor de vaccinuri, pe fondul frustrarilor generate de intarzierile in livrarile de doze anti-COVID-19 ale AstraZeneca si de alte probleme de aprovizionare.

"Pot sa inteleg ca exista probleme de productie, dar trebuie sa ii afecteze pe toti in acelasi mod", a declarat ministrul Sanatatii Jens Spahn pentru televiziunea ZDF.

,,Nu este vorba despre Europa mai intai, ci despre o cota echitabila pentru Europa", a spus el, adaugand ca, prin urmare, este logic sa existe limite de export pentru vaccinuri.

AstraZeneca a declarat vineri ca nu poate indeplini obiectivele de aprovizionare pentru cele 27 de tari din UE pana la sfarsitul lunii martie - o lovitura suplimentara pentru blocul comunitar dupa ce Pfizer a anuntat o incetinire temporara a livrarilor in ianuarie.

AstraZeneca a declarat luni ca face tot ce poate pentru a aduce vaccinul catre milioane de europeni cat mai curand posibil.

Un oficial al UE a declarat pentru Reuters ca AstraZeneca a primit un avans de 336 de milioane de euro (408 milioane de dolari) atunci cand UE a incheiat un acord cu compania, in august, pentru cel putin 300 de milioane de doze si o optiune pentru alte 100 de milioane. Acordul a fost primul semnat de bloc pentru a asigura vaccinuri. Asta dupa ce Statele Unite au asigurat in mai 300 de milioane de doze pentru pana la 1,2 miliarde de dolari, iar Marea Britanie, tot in mai, a asigurat 100 de milioane de doze pentru 84 de milioane de lire sterline (114 milioane de dolari).

Ministrul britanic responsabil cu vaccinurile, Nadhim Zahawi, a declarat ca, desi livrarile sunt limitate, el este increzator ca Pfizer, AstraZeneca si Moderna isi vor indeplini angajamentele.

Spahn a refuzat sa speculeze in privinta rapoartelor mass-media care spuneau ca vaccinul AstraZeneca nu era foarte eficient pentru persoanele cu varsta peste 65 de ani, spunand ca se asteapta ca autoritatile europene sa aprobe al treilea vaccin impotriva COVID-19 vineri. AstraZeneca a respins informatiile.

Spahn a spus ca este incurajator faptul ca numarul de noi cazuri de coronavirus scade in Germania si ca, daca aceasta tendinta continua, se poate lua o decizie cu privire la restrictiile viitoare. Scolile si cresele vor fi primele redeschise, a adaugat el.

Sursa : www.mediafax.ro